În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfinţirea Altarului de vară al Mănăstirii Pantocrator
Mii de credincioşi teleormăneni, şi nu numai, s-au închinat, în zilele de 25 şi 26 aprilie, la moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur, purtate în pelerinaj la Mănăstirea Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca, judeţul Teleorman, cu prilejul sfinţirii Altarului de vară al aşezământului monahal menţionat. Racla cu sfintele odoare a fost adusă de la Reşedinţa Patriarhală de către delegaţia Patriarhiei Române, condusă de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Racla cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a fost primită, încă din după-amiaza zilei de sâmbătă, 25 aprilie, la Mănăstirea Pantocrator, din localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, de clerul şi credincioşii teleormăneni, în mijlocul cărora s-a aflat şi Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului. În spaţiul amenajat pentru aşezarea raclei cu moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur a mai fost aşezată şi racla cu părticele din moaştele Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena, care a fost adusă din paraclisul închinat acestei sfinte femei mironosiţe în cadrul Mănăstirii Pantocrator din Drăgăneşti-Vlaşca. Programul liturgic a început de la ora 17:00, cu Vecernia, iar după întâmpinarea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur a continuat cu Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur şi al Sfintei Mironosiţe Maria Magdalena şi cu Utrenia. Ieri, 26 aprilie, Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, împreună cu Preasfinţitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului, şi cu Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, au săvârşit slujba Sfinţirii celei mici a apei, slujba Sfinţirii Altarului de vară al Mănăstirii Pantocrator, cu hramul „Schimbarea la Faţă a Domnului“, iar apoi Sfânta Liturghie. După rostirea Sfintei Evanghelii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a evidenţiat importanţa femeii atât în viaţa creştină, cât şi în viaţa de familie. La finalul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Episcop Galaction a înmânat diplome de vrednicie ctitorilor şi binefăcătorilor. Moaştele Sfântului Ioan Gură de Aur au rămas la Mănăstirea Pantocrator spre cinstirea numeroşilor credincioşi până ieri după-amiază.
„Mănăstirea Pantocrator este ridicată în cadrul unui fost spital de campanie, ulterior spital comunal care a fost închis. După îndelungate lucrări de igienizare a locurilor pline de iarbă şi a clădirilor aflate în paragină, diaconul Serafim şi protosinghelul Sebastian au început din anul 2012 ridicarea Mănăstirii Pantocrator. În cadrul aşezământului monahal, pe lângă Altarul de vară cu hramul «Schimbarea la Faţă a Domnului», se mai află paraclisul cu hramul «Sfânta Mironosiţă şi întocmai cu Apostolii Maria Magdalena», sfinţit anul trecut în data de 4 mai de către Preasfinţiţii Ierarhi Galaction al Alexandriei şi Teleormanului, Ambrozie al Giurgiului şi Visarion al Tulcii, dar şi biserica mare, cu hramul «Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan», care se află în construcţie“, a precizat pr. Eugen Cătălin Păunescu, consilier administrativ bisericesc eparhial. Ridicat în cadrul unui fost spital, iniţial pentru veteranii de război, iar prin anii 1970 închis, aşezământul monahal Pantocrator din localitatea Drăgăneşti-Vlaşca, potrivit semnificaţiei numelui - Atotţiitorul, are menirea de a deveni un spital duhovnicesc pentru toţi cei care caută alinarea suferinţelor sufleteşti.