De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfinţirea aşezământului social din Parohia Săucani, Beiuş
În Duminica a XII-a după Rusalii, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Săucani, Protopopiatul Beiuş, unde a săvârşit Sfânta Liturghie în cadrul căreia a hirotonit în treapta preoţiei pe diaconul Emanuel Florian Lezeu, pe seama Bisericii "Naşterea Maicii Domnului" din Săucani, şi a sfinţit Aşezământul social "Cuvioasa Parascheva" al parohiei. Aşezământul, unde se vor desfăşura activităţi cu caracter social-filantropic şi cultural-educaţional, s-a ridicat în perioada 2007-2011, fiind rodul strădaniilor pr. paroh Florian Lezeu şi al fiilor săi duhovniceşti din parohie, dar şi al altor oameni de bine, veniţi în număr foarte mare să participe la aceste evenimente.
În cuvântul de învăţătură rostit, PS Sofronie a evidenţiat trei trepte duhovniceşti sau trei "vârste spirituale" la care sunt chemaţi să acceadă toţi oamenii, aşa cum rezultă din discuţia Mântuitorului cu tânărul bogat, precum şi modalităţile de dobândire a acestora. "Prima treaptă este păzirea poruncilor, cea de-a doua este lepădarea de avuţie şi binele făcut săracilor, iar cea de-a treia este urmarea lui Hristos pe drumul pătimirilor, al Golgotei, dar, implicit, şi pe cel al Învierii". La final, părintele Ioan Balint, protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, şi pr. paroh Florian Lezeu au mulţumit ierarhului pentru binecuvântare şi prezenţă. După momentul sfinţirii noului aşezământ, PS Sofronie a ţinut să-l felicite pe părintele paroh, pe noul hirotonit în treapta preoţiei, dar şi pe bunii credincioşi din Săucani pentru frumoasele realizări, subliniind faptul că momentul sfinţirii unui astfel de aşezământ înseamnă o nouă pagină deschisă din istoria Parohiei Săucani, un nou început, deoarece instituţia social-filantropică inaugurată trebuie de acum să îşi împlinească menirea pentru care a fost ridicată, să fie un lăcaş deschis spre toţi cei care au nevoie de ajutor, să aducă mângâiere, ocrotire şi binecuvântare, atât pentru trup, cât şi pentru suflet.