La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Sfinţirea bisericii din cartierul bistrițean Subcetate
În Duminica întâi după Rusalii (a Tuturor Sfinților), Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfinţit biserica din cartierul bistrițean Subcetate (zona blocurilor ANL), cu prilejul hramului.
Biserica „Duminica Tuturor Sfinților” a fost sfinţită după 16 ani de la punerea pietrei de temelie. Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre „urmarea Domnului Hristos întru sfințenie”. Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de teologul Ioan Alin Dedean.
La finalul slujbei, secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, a vorbit despre relația dintre Biserică și Stat și a felicitat comunitatea bistrițeană, cu prilejul sfințirii bisericii. Preotul paroh Viorel Creța a mulțumit ierarhului și tuturor celor care au ajutat la edificarea bisericii, iar ierarhului i-a dăruit o icoană cu Sfânta Treime.
Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în cei 17 ani de slujire preoțească, preotul paroh Viorel Creța a fost hirotesit iconom stavrofor. Secretarul de stat pentru culte, Victor Opaschi, și fostul ministru Ioan Oltean au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni, iar primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a fost distins cu Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. De asemenea, membrii Comitetului și Consiliului parohial și alți binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire, printre care și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
Parohia din cartierul Subcetate a fost înfiinţată în anul 2004, iar construcţia bisericii parohiale a început în anul 2005. Între anii 2016 şi 2020, biserica a fost pictată în tehnica tempera de pictorul Gheorghe Croitoru, din Bistrița, care a pictat și icoanele de pe catapeteasmă.