În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfinţirea bisericii din Medeleni
Ieri, credincioşii Parohiei „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ şi „Adormirea Maicii Domnului“ din Medeleni, Protopopiatul Iaşi 2, au primit vizita Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Cu acest prilej, înaltul ierarh a oficiat slujba de târnosire a bisericii parohiale, ridicată prin osteneala enoriaşilor din această mică comunitate, cu ajutorul important al părintelui Ionel Roată, vicar emerit al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi cu sprijinul părintelui suplinitor Ion Claudiu Stănoi. Alături de localnici, la slujba de sfinţire a locaşului de cult au luat parte şi credincioşi din comunele învecinate, de pe raza Protopopiatului Iaşi 2.
Biserica cu hramurile „Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul“ şi „Adormirea Maicii Domnului“ din localitatea Medeleni, Protopopiatul Iaşi 2, a fost sfinţită ieri, 10 mai 2015, de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, Sfânta Masă din altar fiind târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujirea liturgică. În continuarea slujbei de sfinţire, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în frunte cu pr. prof. dr. Ioan Saucă, director al Institutului Ecumenic din Bossey şi secretar general asociat pentru educaţie şi formare ecumenică al Consiliului Mondial al Bisericilor, pr. Vilie Doroşincă, protoiereul Protopopiatului Iaşi 2, şi pr. Ionel Roată, vicar emerit al Arhiepiscopiei Iaşilor, a oficiat Sfânta Liturghie pe o scenă special amenajată în apropierea locaşului de cult. Răspunsurile la ambele slujbe - cea de sfinţire şi cea a Sfintei Liturghii - au fost date de membrii Corului „Byzantion“ din Iaşi, dirijaţi de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „G. Enescu“ din Iaşi.
„Nu pot să fiu creştin autentic şi să nu mărturisesc“
În cadrul Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de pr. prof. dr. Ioan Saucă, care a explicat Evanghelia zilei - a samarinencei, subliniind că întâlnirea autentică a omului cu Dumnezeu duce la mărturisire şi propovăduirea cuvântului: „Cu o femeie care nu avea credinţa cea pură şi care nu avea o viaţă morală s-a întâlnit Mântuitorul Hristos la fântână, i-a cerut apă şi i-a propovăduit. Care a fost rezultatul acestei întâmplări? Când femeia samarineancă s-a întâlnit cu Hristos-Fiul lui Dumnezeu şi a constatat cine este El, spune Evanghelia că şi-a uitat găleata; a uitat de ce a venit la fântână şi a plecat în oraş să mărturisească şi celorlalţi despre marea ei întâlnire. Cel care se întâlneşte cu Dumnezeu şi cu Hristos cel Înviat nu mai poate să fie mut, ci devine mărturisitor; iese în lume şi spune şi altora, nu pentru a-i converti neapărat, ci dintr-o necesitate internă a mărturisirii. Nu pot să fiu creştin autentic şi să nu mărturisesc. Tocmai din acest motiv rostim şi salutul pascal «Hristos a înviat!» 40 de zile de la Înviere, precum şi la fiecare Sfântă Liturghie“.
„Istoria acestei biserici a început să se scrie în chip tainic cu cel puţin 40 de ani înainte ca ea să fie târnosită“
La finalul slujbei arhiereşti, pr. protopop Vilie Doroşincă a dat citire hrisovului de sfinţire, după care pr. Ionel Roată a făcut un istoric al lucrărilor bisericii proaspăt sfinţite, amintind cu emoţie câte sacrificii, câtă răbdare şi câtă credinţă nestrămutată într-un ideal sfânt au avut ctitorii ei: „Istoria acestei biserici a început să se scrie în chip tainic cu cel puţin 40 de ani înainte ca ea să fie târnosită. Timp de 20 de ani de zile, ea a constituit un pisc al înălţimilor duhovniceşti pe care iubitorii de trăire autentică aveau să-l măsoare nu doar cu privirea minţii, ci şi cu lucrarea voinţei şi a credinţei, şi avea să-i facă, mai târziu, peste timp şi în veşnicie, cuceritorii acestui pisc şi împlinitori ai idealurilor lor duhovniceşti. De astfel de trăiri şi frământări lăuntrice au fost cuprinşi cei care aveau să devină glasul micii comunităţi ai unui pâlc de oameni care formau satul Medeleni. Gândul lor plin de nădejdea credinţei a exprimat atât nevoia unei împliniri duhovniceşti, cât şi despovărare pentru fiii şi urmaşii lor de grija şi osteneala ridicării unei biserici în sat“. De asemenea, pr. suplinitor Ion Claudiu Stănoi, parohul din Grădinari, a rostit un scurt cuvânt, în care a mulţumit ctitorilor şi binefăcătorilor. Drept răsplată pentru eforturile făcute, IPS Mitropolit Teofan i-a oferit părintelui vicar emerit Ionel Roată distincţia „Crucea Moldavă“ şi l-a hirotesit pe pr. Ion Claudiu Stănoi iconom stavrofor, oferindu-i crucea, bederniţa şi brâul roşu. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a mulţumit enoriaşilor din Medeleni pentru implicarea şi dragostea de care au dat dovadă, oferind distincţii de vrednicie tuturor celor care au ajutat la ridicarea şi pictarea locaşului de cult.
Tot ieri, IPS Mitropolit Teofan, însoţit de pr. protopop Vilie Doroşincă, a efectuat vizite pastorale în alte trei parohii: Grădinari, Petreşti şi Coada Stâncii.