Comunitatea din Satu‑Nou (Belceşti), județul Iași, atât de frumos unită în jurul părintelui paroh Andrei Florariu şi al preotului slujitor Vasile Florariu, va participa sâmbătă, 9 noiembrie, la sfinţirea ca
Sfințirea bisericii din Rod, județul Sibiu
Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit sâmbătă, 8 iunie, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Rod, județul Sibiu. După slujba de sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
Biserica din Rod a fost renovată și înfrumusețată în ultimii ani. În anul 2022 a fost conservată și restaurată vechea pictură ce datează din perioada 1868-1869, iar mai apoi a fost completată cu alte scene în tehnica „al secco”. De asemenea, Sfânta Masă a fost refăcută, informează Mitropolia Ardealului.
După slujba de sfințire a urmat Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost oferite de un grup de tineri teologi, iar interpreta Codruța Rodeanu, originară din Tilișca, a cântat câteva pricesne. Alături de credincioșii din Rod s-au aflat autorități centrale, județene și locale.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a explicat celor prezenți însemnătatea târnosirii unei biserici și a evidențiat rolul credinței în viața oamenilor.
„Credința nu este o simplă manifestare sau o ideologie. Credința este o trăire profundă a realității vieții noastre că Dumnezeu ne-a creat, Dumnezeu ne îngrijește, este Proniator și Dumnezeu ne va chema la Sine după ce vom încheia călătoria noastră prin această viață, ca să mergem sus în Împărăția cerurilor și să primim răsplata cuvenită. (…) Este un moment de încredere duhovnicească, de urmat, un moment de întărire și de, așa cum v-a spus, reaprindere a candelei credinței noastre. Deci, credința trebuie să fie ca o candelă în care trebuie să pui mereu undelemn, că altfel se stinge dacă o reducem doar la o simplă declarație”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu.
La final, preotul paroh Claudiu-Ștefan Raicu a fost hirotesit iconom pentru activitatea pastoral-misionară desfășurată în comunitatea din Rod. Preotul Claudiu-Ștefan Raicu i-a dăruit ierarhului o icoană a Mântuitorului Iisus Hristos și a prezentat istoricul bisericii și lucrările făcute în ultima perioadă.
Ierarhul a acordat diploma de apreciere binefăcătorilor care au ajutat la înnoirea lăcașului de cult. Prin eforturile credincioșilor și implicarea preotului paroh, pe lângă lucrările de renovare efectuate la sfântul lăcaș, a fost ridicată lângă biserică o construcție anexă, finalizată pe interior, compusă dintr-o capelă mortuară, o cameră muzeu cu obiectele din patrimoniul bisericii parohiale, grup sanitar și o cameră depozit.