La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţirea bisericii Mănăstirii Strunga din Arhiepiscopia Tomisului
Biserica mare a Mănăstirii Strunga din comuna Oltina, judeţul Constanţa, a fost târnosită sâmbătă, 5 noiembrie. Slujba de sfinţire, precum şi Sfânta Liturghie au fost săvârşite de Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.
"Biserica "Buna Vestire" de la Mănăstirea Strunga este rodul jertfei săracilor, a văduvelor şi pensionarilor, care cu bănuţi puţini au făcut această minune. Maicile de aici, însufleţite de maica stareţă Filareta, o măicuţă credincioasă şi foarte jertfelnică, au mers pretutindeni şi au cerut ajutor pentru a construi acest sfânt lăcaş de închinăciune. Biserica însă a înnobilat spaţiul acesta şi răsare ca o mireasă în mijlocul acestui loc. Şi cu adevărat este mireasă, deoarece este închinată Bunei Vestiri, când Maica Domnului a fost mireasa Duhului Sfânt şi Fiul lui Dumnezeu s-a sălăşluit în dânsa", a afirmat Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Construcţia bisericii cu hramul "Buna Vestire" a început în anul 2009. Aşezământul monahal a fost înfiinţat în anul 2001, în apropierea vechii biserici a satului Strunga, construită în jurul anului 1770. Aşezământul cuprinde un corp de chilii, dar şi o trapeză.