La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București va avea loc joi, 21 noiembrie 2024, conferința „Intrarea în biserică a Maicii Domnului, copila care ne izbăvește de frică, tristețe,
Sfințirea Bisericii Martirilor și Mărturisitorilor din temnițele comuniste la Târgu Ocna
Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare Târgu Ocna, județul Bacău, a împlinit 25 de ani de existență, prilej cu care au avut loc în zilele de 13-14 mai numeroase manifestări. A fost resfințită capela unității, au fost inaugurate bustul Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu, devenit ocrotitor al unității, Muzeul Penitenciarelor și parcul cu teatrul de vară „Colonel Ioan Grefu” și a fost sfințită Biserica Martirilor și Mărturisitorilor din temnițele comuniste de către un sobor de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.
Evenimentele au început vineri seara, când Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, a resfințit capela instituției. După slujbă, Preasfinția Sa a explicat de ce se așază moaște de mucenici în piciorul Sfintei Mese: „Dacă în epoca primară, pe mormintele mucenicilor se săvârșea Sfânta Liturghie, în piciorul Sfintei Mese se așază sfintele moaște ale sfinților mucenici ca noi să primim har peste har și să ne umplem de Duh Sfânt în această vremelnică și trecătoare viață”.
Tot vineri seara au fost aduse de la Mănăstirea Nechit, județul Neamț, racla cu moaștele Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia și racla care păstrează un fragment din moaștele Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu.
Sâmbătă dimineața a fost săvârșită Sfânta Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, înconjurat de un sobor de slujitori din țară, dar și din Republica Moldova la un Altar de vară amenajat în incinta unității.
Din sobor au făcut parte părintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop de Onești, părintele Ciprian Ioan Ignat, secretarul Centrului eparhial din Roman, și părintele Florin Smarandi de la Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare de la Târgu Ocna, precum și numeroși preoți capelani de la penitenciarele din țară.
La slujbă au participat comisarul șef de poliție penitenciară, Vasile Scutaru, directorul Școlii Naționale de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna, precum și numeroase autorități publice locale și centrale.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite rugăciuni pentru iertarea păcatelor lucrătorilor din penitenciare, dar și pentru deținuții care și-au ispășit sau își ispășesc pedepsele.
La chinonic, un grup de copii a interpretat mai multe cântări religioase, iar artista Paula Hriscu a susținut un recital de pricesne.
La finalul Sfintei Liturghii, Arhiepiscopul Tomisului a vorbit despre importanța asigurării serviciului religios în penitenciare, spunând că „mulți în penitenciare și-au găsit credința și au devenit oameni religioși, în afară fiind indiferenți”, iar apoi a fost săvârșit un parastas pentru ctitori și mărturisitorii din temnițele comuniste.
Sfințire de biserică și inaugurări
Tot sâmbătă, în a doua parte a evenimentului au avut loc trei slujbe de sfințire oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Teodosie împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și un numeros sobor de slujitori.
A fost dezvelit bustul Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu din curtea școlii, care a devenit ocrotitor spiritual al instituției de învățământ, iar apoi a fost inaugurat Muzeul Penitenciarelor, situat tot în incinta instituției. Alături de directorul școlii s-a aflat și directorul general adjunct al Administrației Naționale de Penitenciare, comisar șef de poliție penitenciară Ioana Morar.
A urmat sfințirea noii biserici de lemn dedicată martirilor și mărturisitorilor din temnițele comuniste. Noul lăcaș este ocrotit de Sfinții Martiri Brâncoveni și Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia.
„Dumnezeu a lărgit această biserică, a sfințit-o și a devenit astăzi o poartă a cerului și un loc de întâlnire a omului cu Dumnezeu. Iată un lucru foarte însemnat pentru comunitatea noastră, dar mai curând pentru Eparhia Romanului și Bacăului”, a arătat Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.
„A fost o surpriză să vedem că foarte mulți au fost alături de noi pentru a reuși să ridicăm o biserică închinată martirilor din închisori și iată că astăzi ne bucurăm alături de toți cei prezenți de acest moment cu mare însemnătate pentru școala noastră”, a declarat comisarul șef de poliție penitenciară Vasile Scutaru.
La final, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului i-a acordat părintelui Florin Smarandi, preot capelan al instituției de învățământ, „Crucea Țării de Jos”, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului. De asemenea, directorului școlii, Vasile Scutaru, i-a fost înmânată Diploma de Excelență pentru Școala Națională de Pregătire a Agenților de Penitenciare din Târgu Ocna.
„Mulțumesc tuturor celor care au crezut că vom merge pe o linie a echilibrului, a cumpătării și a mărturisirii credinței, chiar dacă vorbim despre mărturisitorii din închisorile comuniste”, a spus la final părintele capelan Florin Smarandi.