În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Sfinţirea bisericii militarilor din Făgăraş
Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", din cadrul Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş, a fost sfinţită luni, 8 noiembrie, chiar în ziua hramului. Slujba de sfinţire a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Ofiţerii, soldaţii şi angajaţii unităţii militare din Făgăraş au pregătit evenimentul ca o adevărată sărbătoare a instituţiei şi a întregului oraş. Îmbrăcaţi în uniforma militară de sărbătoare, arborând drapelul ţării şi cu garda de onoare, militarii l-au întâmpinat pe Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, în faţa bisericii în care se vor ruga şi vor primi binecuvântarea lui Dumnezeu pentru activităţile lor. La sărbătoarea centrului militar de la Făgăraş au participat şi câteva sute de credincioşi din cartierele învecinate.
Slujba de târnosire a lăcaşului de cult, în cele patru laturi, a fost urmată de rânduiala zidirii altarului, unde au fost aşezate moaştele şi hrisovul. Alături de reprezentanţii unităţii militare, au participat la eveniment şi oficialităţi locale, şi invitaţi, precum primarul oraşului Făgăraş, Constantin Sorin Mănduc. După zidirea altarului şi înveşmântarea Sfintei Mese, a urmat Sfânta Liturghie oficiată la noul altar. Alături de IPS Laurenţiu, au oficiat Sfânta Liturghie şi protopopul de Făgăraş, părintele Ioan Ciocan, stareţul Mănăstirii "Brâncoveanu" de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs şi alţi preoţi slujitori de la parohiile din oraş, dar şi din împrejurimi. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de protopsalţi de la Catedrala Patriarhială, condus de marele protopsalt Mihail Buchet.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu l-a hirotonit diacon pe tânărul teolog Marcel Dobrea. La final, părintele paroh Gherasim Frăţilă a primit distincţia de iconom stavrofor, iar comandantul centrului militar a primit un act de cinstire adresat întregului corp de militari. De asemenea, Părintele Mitropolit a primit din partea părintelui Frăţilă o icoană a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil pictată la Schitul Prodromul de la Muntele Athos.
"Oastea cea cerească"
În predica de la Sfânta Liturghie, IPS Laurenţiu a expus învăţătura ortodoxă despre îngeri şi ierarhia cerească. "În cartea Facerii, întâlnim menţiunea "La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul". "Cerul" exprimă lumea nevăzută pe care Dumnezeu a creat-o înainte de a crea pământul şi omul. "Cerul" înseamnă acele fiinţe spirituale, nemateriale, superioare omului şi inferioare lui Dumnezeu. Acestea formează oastea cerească, adică pe toţi slujitorii cerului pe care Dumnezeu i-a rânduit. Prin ajutorul şi prin mijlocirea lor se împlineşte voia Sa în lume", a spus Părintele Mitropolit.
În continuare, IPS Laurenţiu a vorbit credincioşilor prezenţi despre îngerii sărbătoriţi pe 8 noiembrie. "Mihail a fost numit "mai-marele îngerilor" care au lucrat în Vechiul Testament, iar Gavriil a fost cel prin care Dumnezeu a transmis vestea cea bună. El este cel care a adus Maicii Preacurate vestea Întrupării, a zămislirii Fiului lui Dumnezeu în pântecele său şi a naşterii lui Dumnezeu-Omul pe pământ. Aşadar, îngerii sunt slujitorii lui Dumnezeu care ne oferă nu doar binecuvântarea şi sprijinul lor, ci şi modelul pe care trebuie să-l urmăm pentru a ne apropia de Hristos, pentru a întruchipa modelul desăvârşit al Mântuitorului Hristos", a mai spus IPS Mitropolit Laurenţiu.
La finalul cuvântului, Părintele Mitropolit a felicitat reprezentanţii centrului militar pentru sprijinul acordat la construirea bisericii şi a subliniat legătura între Biserică şi Armată, cele două instituţii fundamentale care se bucură de cea mai mare încredere în rândul românilor. "Nu există nici un fel de îngăduinţă a încălcării disciplinei şi a ordinii în Armată. Este un model pentru noi toţi şi de aceea vă cinstim în mod special. Şi Biserica are o ordine pe care o respectă, pentru că şi slujitorii ei îmbracă o uniformă care îmbracă cu sine toată demnitatea slujirii pe care o are persoana respectivă", a spus IPS Laurenţiu.
"Cu toţii avem emoţii"
Lăcaşul de cult din incinta Centrului de Instruire pentru Infanterie şi Vânători de Munte din Făgăraş a fost construit în perioada 2000-2004. Piatra de temelie a fost aşezată la 24 octombrie 2000 de Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului. Biserica a fost construită din piatră şi cărămidă, în formă de navă şi este pregătită pentru pictură. Lăcaşul de cult reprezintă un centru de spiritualitate pentru angajaţii şi cursanţii centrului militar, iar sfinţirea lui a fost aşteptată cu nerăbdare.
"Este o bucurie şi o onoare pentru noi ca în această zi sfântă să participăm la întregirea lucrării Domnului la această biserică. Cu atât mai mult ne bucurăm de prezenţa în unitatea noastră a IPS Părinte Laurenţiu. Cu toţii avem emoţii. A fost o sărbătoare foarte frumoasă şi ne dorim să încununăm această lucrare şi cu pictură. Prin această lucrare credem că ne-am adus contribuţia la înfrumuseţarea acestui oraş şi la pregătirea lui pentru acest mileniu creştin", ne-a spus comandantul centrului militar, locotenent-colonel Stelian Pantazi.