Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințirea bisericii Parohiei Păltiniș din județul Buzău
Biserica Parohiei Păltiniș, județul Buzău, a fost sfințită duminică, 29 aprilie. Slujba de târnosire a locașului de cult cu hramurile „Sfântul Ierarh Nicolae” și „Nașterea Maicii Domnului” a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte: pr. Paul Gavrilă, protoiereu al Protopopiatului Pătârlagele; pr. Florentin Duca, protoiereu al Protopopiatului Buzău II; pr. Georgian Sandu, parohul bisericii din Păltiniș, precum și alți clerici invitați. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile la strană.
În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian l-a hirotonit în treapta de preot pe diaconul Ștefan Tănasă, pe seama capelei „Sfântul Ierarh Meletie” din municipiul Buzău. Pornind de la fragmentul evanghelic al Duminicii a 4-a după Paști, care ne-a înfățișat minunea vindecării slăbănogului de la Vitezda (cf. Ioan 5, 1-15), Înaltpreasfinția Sa a spus, în cuvântul de învățătură, că este foarte important „să nu-ți pierzi nădejdea, indiferent de greutățile și necazurile prin care treci, fie și o suferință de o viață. […] Paraliticul devine pentru toți un dascăl al așteptării, al răbdării, al credinței și al speranței”, a subliniat Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Biserica din localitatea Păltiniș a fost construită între anii 1871-1877. Prin strădania actualului paroh și cu sprijinul enoriașilor, în perioada 2013-2018, locașul de rugăciune a fost consolidat și renovat la interior și exterior, fiind dotat cu obiectele liturgice necesare.