Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințirea Bisericii „Sfântul Apostol Andrei” din Craiova
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit sâmbătă, 30 noiembrie, slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României” și „Sfântul Irodion de la Lainici” din Craiova, iar în continuare Sfânta Liturghie, se arată pe site-ul mitropoliaolteniei.ro.
Locașul se află în incinta Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Victor Babeș”, cunoscut cu numele de Spitalul Nr. 3 Craiova și va fi deschis tuturor pacienților din acest spital, dar și tuturor craiovenilor care doresc să se închine aici. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu, în data de 21 noiembrie au fost dăruite acestei biserici părticele din cinstitele moaște ale Sfântului Irodion de la Lainici. Pentru lucrarea deosebită, părintele paroh Daniel Mohanu a fost ridicat la rangul de iconom-stavrofor. Mitropolitul Olteniei a acordat gramate de mulțumire lui Mihai Genoiu, primarul Craiovei, și ctitorilor: dr. Adina Andreea Turcu, Cosmin Vasiluță, Dragoș Nicolosu, Luminița Poenaru, Marian Petcu și Cosmin Catrinoiu. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți la slujbă, ierarhul a subliniat importanța sfințirii unei noi biserici, care va servi nevoilor sufletești ale pacienților și cadrelor medicale, dar și momentul în care s-a săvârșit aceasta, în ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei: „Suntem un popor care a devenit creștin odată cu formarea limbii și a țării noastre. Creștinismul nostru are legătură cu limba română și cu așezarea pe teritoriul de astăzi al patriei noastre. Binecuvântarea Sfântului Andrei adusă de la Mântuitorul Iisus Hristos a prins rădăcină și a dat roade bogate în țara noastră”.
La finalul cuvântului, Mitropolitul Olteniei a mulțumit tuturor acelora care au urmat pilda Sfântului Andrei și au contribuit la înălțarea sfintei bisericii spre slava lui Dumnezeu, îndemnând totodată la rugăciune, cel mai folositor lucru duhovnicesc pentru sufletul creștinului.