Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințirea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Budila, județul Brașov
Biserica „Sfântul Nicolae” din localitatea Budila, judeţul Braşov, a fost resfinţită sâmbătă, 5 octombrie, de Înaltpreasfinţitul Părinte Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, înconjurat de un sobor de slujitori.
Locaşul de cult ridicat la Budila în perioada 1941-1946 a fost renovat în ultimii ani, iar Sfânta Masă a fost refăcută recent. Sâmbătă, Mitropolitul Ardealului a târnosit Sfânta Masă și a înveșmântat-o după rânduială, și a sfințit biserica la interior și exterior prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi stropire cu agheasmă.
După slujba de sfinţire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din care au făcut parte arhimandritul Ghelasie Ţepeş, stareţul Mănăstirii „Sfântul Dimitrie” din Sighişoara, judeţul Mureş, părintele Sorin Şerban, protopopul de Săcele, părintele paroh Daniel Săraru de la Budila, şi alţi slujitori ai sfintelor altare. Credincioşii din Budila au participat în număr mare atât la slujba de sfinţire, cât şi la Sfânta Liturghie, iar la final au ascultat un cuvânt de binecuvântare al ierarhului.
„Biserica dumneavoastră a redevenit un locaş sfânt şi sfinţitor. Avem nevoie de biserică pentru că ea este Casa Domnului şi ştim ce rol are aceasta. Ea se deosebeşte nu doar ca arhitectură şi frumuseţe de casele noastre, pe care noi le-am împodobit cum am putut şi cum am crezut. Casa noastră este sfinţită şi legată de biserică prin icoanele din ea. O casă fără icoane este un simplu adăpost. Sfinţii Părinţi vorbesc de sfinţenia casei, legată de sfinţenia bisericii şi ei ne îndeamnă să ne rugăm în casa noastră pentru că este legată de acest locaş sfânt şi sfinţitor”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu.
La final, preotul paroh Daniel Săraru a fost hirotesit iconom stavrofor în semn de apreciere a întregii activităţi pastorale şi administrative de până acum în comunitatea din Budila. De asemenea, unul dintre binefăcătorii bisericii, arhimandritul Ghelasie Ţepeş, a primit distincţia „Crucea şaguniană” pentru clerici. Adunarea parohială, Consiliul parohial şi mai mulţi binefăcători au primit acte de cinstire din partea ierarhului.
De asemenea, părintele paroh Daniel Săraru a mulţumit ierarhului, preoţilor prezenţi şi tuturor credincioşilor care au sprijinit lucrările din ultimii ani. Credincioşii au avut posibilitatea sâmbătă să intre în Sfântul Altar pentru a se închina la Sfânta Masă şi a cinsti racla în care se păstrează un fragment din moaștele Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, adusă de la Catedrala Mitropolitană din Sibiu.