La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţirea capelei Grupului Şcolar „Vasile Pavelcu“ Iaşi
Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a sfinţit ieri capela ortodoxă cu hramul "Izvorul Tămăduirii" şi "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din cadrul Grupului Şcolar "Vasile Pavelcu" Iaşi, pentru elevii cu deficienţe de auz. Sfântul lăcaş a fost amenajat într-o încăpere a şcolii, în ultimele două luni, prin osârdia părintelui Gheorghe Lupu.
Elevii şi profesorii Grupului Şcolar "Vasile Pavelcu" Iaşi au, începând de ieri, un lăcaş de închinăciune unde pot participa la sfintele slujbe. Capela a fost sfinţită de Înalt Preasfinţitul Teofan şi va deservi nevoilor spirituale ale celor 300 de elevi din întreaga Moldovă cu deficienţe de auz şi vorbire care studiază la Grupul Şcolar "Vasile Pavelcu" din Iaşi. Din soborul de preoţi au mai făcut parte pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iaşi 1, şi pr. Mihai Prodan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistenţă socială şi medicală "Diaconia" al Arhiepiscopiei Iaşilor. La slujba de sfinţire au participat reprezentanţi ai conducerii şcolii, profesori şi elevi. La finalul slujbei, pr. Mihai Prodan a amintit că, în urmă cu 15 ani, a fost oficiată la Grupul Şcolar "Vasile Pavelcu" prima Liturghie transpusă în limbajul mimico-gestual din Arhiepiscopia Iaşilor de pr. Constantin Onu de la Piteşti. "Din anul 1999 s-a intensificat activitatea religioasă pentru persoanele cu deficienţă de auz şi vorbire. În anii din urmă copiii erau spovediţi în cabinetul de religie, iar Sfânta Împărtăşanie era primită în bisericile din preajma şcolii. Odată cu amenajarea acestui lăcaş şi cu hirotonia părintelui Gheorghe Lupu s-au creat condiţiile cele mai bune pentru activităţile spirituale, Sfânta Liturghie putând fi oficiată acum în incinta acestei şcoli", a spus pr. Mihai Prodan. Bucuria ajutorării semenilor Înalt Preasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a adresat un cuvânt de învăţătură. Pornind de la Evanghelia Samarineanului milostiv, citită în cadrul slujbei de sfinţire a capelei, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre indiferenţa faţă de o persoană aflată în nevoie. "Cei care trec indiferenţi pe lângă o persoană nevoiaşă pierd oportunitatea de a se înţelege pe ei înşişi ca oameni. Dacă oferim un ajutor cuiva, avem tentaţia să credem că am făcut ceva deosebit, fără a realiza că de fapt ne-am făcut nouă un mare bine. Deşi paradoxal, celui care ne mulţumeşte pentru un bine făcut ar trebui să-i spunem: "Nu tu trebuie să-mi mulţumeşti. Eu trebuie să-ţi mulţumesc pentru că mi-ai dat şansa să te ajut". Privind lucrurile în adâncimea lor, o persoană care se apleacă cu atenţie, dezinteresat, asupra celui care se află într-o suferinţă câştigă cel mai mult", a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan. Părintele Gheorghe Lupu a mulţumit Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei pentru că a binecuvântat capela Grupului Şcolar "Vasile Pavelcu", conducerii şcolii şi profesorilor pentru prezenţă. Prof. Marlena Vasiliu, directorul şcolii, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de IPS Teofan pentru onoarea de a fi în mijlocul cadrelor didactice şi al elevilor de la Grupul Şcolar "Vasile Pavelcu". A urmat oficierea Sfintei Liturghii în capela şcolii, amenajată în ultimele două luni cu obiectele necesare desfăşurării sfintelor slujbe.