Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţirea Capelei „Sfânta Ecaterina“ din Făgăraş
După ultima conferinţă preoţească de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului, organizată cu preoţii din Protopopiatele Făgăraş I şi II, Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a sfinţit Capela "Sfânta Ecaterina" de la Colegiul "Aurel Vijoli" din Făgăraş.
Ultimele conferinţe preoţeşti de toamnă din Arhiepiscopia Sibiului au avut loc la Rupea şi la Făgăraş. Preoţii din Protopopiatul Rupea au dezbătut importanţa Tainei Cununiei în conferinţa de joi, 24 noiembrie, la sediul instituţiei. Înâlnirea a fost prezidată de Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, alături de pr. protopop Matei Sucaciu. Ieri, 25 noiembrie, IPS Mitropolit Laurenţiu a prezidat conferinţa cu preoţii din cele două protopopiate din Ţara Făgăraşului, alături de protopopii Marcel Dobrea şi Ion Tărcuţă. Taina Cununiei, implicaţiile ei în viaţa tinerilor ce doresc să-şi întemeieze o familie, precum şi aspecte liturgice şi canonice au fost câteva dintre subiectele abordate. Au fost prezentate trei referate cu abordări canonice şi pastoral-misionare, dogmatice şi liturgice de către pr. Claudiu Popa, de la Parohia Văleni, Protopopiatul Făgăraş I, pr. Sergiu Dudan, de la Parohia Lisa, Protopopiatul Făgăraş II, şi pr. Marian Antimie de la Parohia Rodbav, Protopopiatul Făgăraş I. Lumina învăţăturii După conferinţă, IPS Mitropolit Laurenţiu a sfinţit Capela "Sfânta Ecaterina" de la Colegiul "Aurel Vijoli" din Făgăraş. Lăcaşul de cult a fost amenajat în primă fază anul trecut, iar anul acesta, după eforturile conducerii instituţiei şi ale pr. Vasile Onciu, capela a devenit un punct de rugăciune important pentru făgărăşeni. Au participat la sfinţire prefectul judeţului Braşov, Ion Gonţea, parlamentari, cadrele didactice şi elevi, preoţi din oraş şi împrejurimi, invitaţi din alte părţi ale Ardealului. După slujba de sfinţire, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit despre legătura dintre Şcoală şi Biserică, a mulţumit conducerii Colegiului pentru eforturi şi i-a îndemnat pe toţi, profesori, elevi şi credincioşi, să se roage în capela ocrotită de Sfânta Ecaterina, sărbătorită chiar în ziua sfinţirii. "În orice instituţie, o capelă devine un mijloc prin care lumina lui Dumnezeu iradiază în jur, un loc unde te poţi prezenta în faţa lui Dumnezeu în genunchi, cu dorinţa ca darul Lui să se reverse deplin asupra sufletului tău şi asupra celor dragi. Capela unei şcoli devine atât de binefăcătoare nu numai pentru elevi, ci şi pentru cadrele didactice, care sunt chemate la această mucenicie de a dărui şi elevilor din lumina primită de la Dumnezeu", a subliniat Părintele Mitropolit. La final, pr. Vasile Onciu a mulţumit tuturor ctitorilor şi sponsorilor, iar directorul Colegiului Vasile Ţifrea a mulţumit IPS Laurenţiu şi invitaţilor pentru prezenţă.