În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfinţirea Capelei „Sfântul Gheorghe“ din Sighetul Marmaţiei
Înaltpresfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a participat la sfinţirea Capelei „Sfântul Gheorghe“ din Sighetul Marmaţiei, sâmbătă, 9 mai. Locaşul de cult situat în incinta Cimitirului Eroilor este şi biserica memorială a eroilor ucrainieni căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial.
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost întâmpinat dimineaţa în centrul oraşului de credincioşi îmbrăcaţi în straie populare. Cu toţii au pornit, apoi, în procesiune spre Capela „Sfântul Gheorghe“ din Cimitirul Eroilor, care a fost târnosită după ritualul specific.
Alături de IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a slujit inspectorul naţional bisericesc, părintele Alexandru Moţoc, vicarul general al vicariatului ucrainean, părintele Ioan Piţura, şi vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, părintele Iustin Tira, împreună cu alţi preoţi.
În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre dragostea jertfelnică, pornind de la exemplul eroilor. La final, inspectorul naţional bisericesc, părintele Alexandru Moţoc a transmis cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu privire la instituirea celui de-al doilea hram al capelei, cel al Sfântului Paisie de la Neamţ.
Atât din partea Patriarhiei Române cât şi a Vicariatului ucrainean au fost acordate diplome şi distincţii. De asemenea, la sărbătorea de la Sighetul Marmaţiei a fost inaugurat un muzeu parohial realizat în curtea clădirii Vicariatului ucrainean. Muzeul adăposteşte cărţi vechi de cult din secolele al 17-lea şi al 18-lea, şi icoane vechi ce au fost restaurate. (Alexandra Andereş)