În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfinţirea cea Mare a Apei la Biserica „Domniţa Bălaşa“
În ziua praznicului împărătesc al Botezului Domnului, Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit Sfânta Liturghie la Biserica "Înălţarea Domnului - Domniţa Bălaşa", Paraclis patriarhal din Bucureşti. În cadrul Sfintei Liturghii s-a săvârşit şi Sfinţirea cea Mare a Apei, conform rânduielii liturgice ortodoxe.
În cuvântul de învăţătură rostit, Preasfinţitul Ciprian a subliniat "smerenia întru ascultare" a Înaintemergătorului Domnului: "După ce a trăit aproape întreaga sa viaţă în pustie, iată că Sfântul Ioan Botezătorul, cu înştiinţare de sus, de la Dumnezeu Tatăl, conştient de responsabilitatea pe care o avea ca Prodromos sau Înaintemergător al lui Mesia, a apărut în pustia Vitavara de pe malul râului Iordan şi a propovăduit începând prin cuvintele: "Pocăiţi-vă, că s-a apropiat Împărăţia cerurilor!" Şi îndemna pe toţi oamenii să se pocăiască, să-şi mărturisească păcatele atunci când veneau la râul Iordan să primească acest botez simbolic cu apă". Preasfinţia Sa a arătat şi importanţa acestui praznic pentru Biserica Ortodoxă: "În fiecare an, când noi sărbătorim Teofania sau Epifania sau Boboteaza - Botezul Mântuitorului Iisus Hristos, cerurile se deschid şi Dumnezeu Tatăl Îl mărturiseşte de fiecare dată pe Fiul Său, şi Duhul Sfânt Se revarsă, acum nu în chip de porumbel, dar se revarsă real în chip nevăzut asupra noastră, a celor care suntem botezaţi în numele Sfintei Treimi. De aceea în Biserica Creştină Ortodoxă sărbătoarea aceasta este numită şi "sărbătoarea luminii", pentru că prin deschiderea cerurilor lumina a pătruns în viaţa oamenilor". PS Ciprian a amintit, de asemenea, care a fost cel de-al doilea moment al "plinirii vremii" în viaţa Domnului, după cel al Naşterii: "Mântuitorul Hristos Se afla la vârsta de treizeci de ani şi, potrivit rânduielilor evreieşti, cineva care avea ceva de transmis, de comunicat oamenilor, o învăţătură, fie că era prooroc, fie că era rabin, nu putea să o facă mai devreme de 30 de ani. Aceasta era vârsta când putea cineva să iasă să vorbească în public". "Într-o astfel de zi de sărbătoare, fie în ajun, fie în ziua de Bobotează, se săvârşeşte şi slujba de Sfinţire Mare a Apei, când credincioşii primesc Agheasmă Mare. În această zi, apa se sfinţeşte totdeauna în cadrul Sfintei Liturghii. Ne-am adunat astăzi aici nu doar ca să comemorăm un moment din viaţa Mântuitorului Hristos, ci să participăm la această actualizare a momentului de atunci în viaţa Bisericii", a încheiat Preasfinţia Sa, întrucât "botezul Sfântului Ioan Botezătorul prefigura Botezul creştin întru care şi noi am fost botezaţi". Sfânta Liturghie a continuat afară, unde s-a săvârşit Slujba Aghesmei Mari. Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a oficiat ieri Sfânta Liturghie şi Sfinţirea cea Mare a Apei la capela Penitenciarului Rahova din Bucureşti. (Alexandru Briciu)