Preasfinţitul Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, a oficiat vineri, 19 octombrie, slujba de sfinţire a Centrului Medical de Evaluare şi Recuperare "Cristian Şerban" din Buziaş, recent renovat în urma gravului incendiu din primăvara acestui an.
Centrul medical din Buziaş a sărbătorit la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul unei manifestări speciale, împlinirea a 15 ani de activitate în slujba copiilor şi tinerilor cu diabet zaharat şi hemofilie de la noi din ţară, precum şi renovarea întregului complex medical, grav afectat de incendiul din 19 mai anul curent. La eveniment au participat reprezentanţi ai mai multor instituţii publice timişorene, precum şi parteneri şi membri ai Fundaţiei "Cristian Şerban". Centrul a fost construit între anii 1992 şi 1997, după model occidental, de fondatorii Fundaţiei "Cristian Şerban" pentru ajutorarea copiilor bolnavi, Marghit şi Viorel Şerban, profesori la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeş" din Timişoara, în memoria fiului lor, Cristian. După finalizare, această instituţie medicală a fost introdusă în sistemul medical public din România, aflându-se sub directa coordonare a Ministerului Sănătăţii, iar pacienţii fiind spitalizaţi în mod gratuit. "Pentru Fundaţia "Cristian Şerban", ziua de astăzi reprezintă încununarea a peste douăzeci de ani de muncă neîntreruptă în slujba copiilor şi tinerilor bolnavi, dintre care o mare parte îşi găsesc alinarea în această instituţie pe care am fondat-o şi care poartă numele fiului nostru, Cristian. Sărbătorim în acelaşi timp şi cincisprezece ani de când această instituţie a intrat în funcţiune, ceea ce înseamnă peste 20.000 de internări şi mii de copii şi de tineri care au fost trataţi şi ajutaţi. Bucuria de astăzi doresc să o împărtăşesc cu toţi cei care au ajutat de-a lungul timpului la clădirea şi înfiinţarea acestei instituţii, precum şi la menţinerea ei, sponsori din ţară şi străinătate, fără de care nu am fi putut realiza mai nimic", a mărturisit prof. dr. Viorel Şerban. Centrul Medical de Evaluare şi Recuperare "Cristian Şerban" din Buziaş, inaugurat la 1 iulie 1997, este o instituţie medicală pentru copii şi tineri cu vârsta cuprinsă între 0 şi 35 de ani. Prin caracteristicile sale, prin numărul semnificativ de pacienţi aflaţi în acelaşi loc, în aceeaşi perioadă, acest centru este unic în România, fiind singurul din Europa de Est.
În Centrul Medical "Cristian Şerban" se pot interna pacienţi din toată ţara, cu diabet zaharat, cu hemofilie şi cu alte boli ce necesită recuperare fizică din primele luni de viaţă şi până la vârsta de 35 de ani. Acesta este singurul loc din ţară în care copii cu diabet insulinodependent sunt educaţi şi ajutaţi să depăşească pragul psihologic al bolii, precum şi singurul loc din ţară unde hemofilicii au primit o şansă, având condiţii de recuperare şi tratament gratuit. "Este o instituţie care, pe lângă asistenţa secundară spitalicească de diagnostic şi de tratament, oferă ceva în plus, şi anume, educaţia celor suferinzi, a bolnavilor şi inclusiv a familiilor acestora, o educaţie ce priveşte controlul optim al bolii, fiind vorba de afecţiuni de o viaţă întreagă, precum hemofilia şi diabetul. Aceştia sunt educaţi în sensul controlului optim de a cunoaşte şi recunoaşte pericolele care trebuie să le prevină", a precizat prof. dr. Marghit Şerban.
Servicii de educaţie şi instrucţie medicală
Instituţia oferă o paletă largă de servicii medicale în tratamentul diabetului zaharat şi a hemofiliei, dar şi servicii de educaţie şi instrucţie medicală, recuperare şi suport psihologic. Serviciile medicale sunt complete, de o calitate comparabilă cu cele oferite de clinici universitare de profil din ţară şi clinici din occident. Prin faptul că îndeplineşte toate cerinţele, Centrul Medical "Cristian Şerban" din Buziaş a fost desemnat ca unitate centrală prin care se desfăşoară Programul Naţional de Diabet al copilului. Cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, în cadrul complexului medical de la Buziaş funcţionează din anul 2009 o biserică închinată Naşterii Domnului nostru Iisus Hristos, în care sunt oficiate periodic sfintele slujbe pentru personalul şi pacienţii instituţiei. Aceasta a fost sfinţită la 29 iunie 2009 de Preasfinţitul Paisie Lugojanul.
(George Giurgiu)