La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Sfințirea ctitoriei cantacuzine de la Măgureni, Prahova
Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a târnosit duminică, 15 octombrie, biserica monument istoric cu hramul „Sfânta Treime” din comuna Măgureni, județul Prahova, după mai multe lucrări de restaurare și conservare a elementelor arhitecturale și structurale, desfășurate printr-un amplu proiect finanțat din fonduri europene. După sfințire, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat în apropierea lăcașului de rugăciune, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar la final a oferit distincții ostenitorilor și binefăcătorilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.
Biserica Parohiei Măgureni 1 este un punct de reper pentru județul Prahova și zestrea istorică a localității. Giuvaierul închinat Sfintei Treimi a fost ridicat inițial ca paraclis între anii 1671 şi 1674, pe latura de răsărit a casei Cantacuzinilor din Măgureni, și pictat între anii 1691 și 1694 de Sfântul Cuvios Pafnutie- Pârvu Zugravul, cunoscut și cu numele de Pârvu Mutu, care a petrecut peste 20 de ani în preajma acestei familii de boieri.
Sfințirea bisericii istorice
Bucuria duhovnicească a început de dimineață, când Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit slujba de târnosire a Sfintei Mese a bisericii. După ce a înconjurat biserica împreună cu slujitorii și a sfințit-o prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă, ierarhul a continuat rânduiala prin depunerea în piciorul Sfintei Mese a unui fragment din moaștele unor martiri, continuând cu celelalte momente ale slujbei.
Din anul 2019, printr-un proiect implementat prin intermediul unei finanțări nerambursabile acordate prin Programul Operațional Regional 2014-2020, biserica a trecut prin ample lucrări de restaurare și conservare a elementelor arhitecturale, a picturii interioare, a catapetesmei și a structurilor de piatră, precum și lucrări exterioare pentru punerea în valoare a monumentului.
De asemenea, noul pridvor al bisericii a fost refăcut după tabloul votiv realizat de pictorul Pârvu Mutu, întregul ansamblu arhitectural fiind readus astfel la strălucirea inițială, învățând de aici că avem datoria de a păstra și de a ne îngriji de tot ceea ce este valoros, de patrimoniul nostru cultural.
Păstrează cuvântul în inima lor și rodesc întru răbdare
După împodobirea Sfintei Mese și pregătirea pentru sfintele slujbe, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar de vară în curtea bisericii, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte: părintele Grigore Melnic, protopop al Protoieriei Câmpina; părintele Costică Dumitru, fost protoiereu; părintele paroh Alexandru Șchiopu; părintele Gheorghe Radu de la Parohia Cocorăștii Caplii, Protoieria Câmpina; părintele Florin Alecse de la Parohia Măgureni 2, precum și alți slujitori de la parohii învecinate.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a tâlcuit pasajul evanghelic rânduit, de la Luca 8, 5-15. „Mântuitorul spune că sămânța căzută lângă drum reprezintă pe cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu. Însă, vine diavolul și răpește sămânța din inima lor, ca nu cumva aceștia crezând să se mântuiască. Când spune că păsările cerului au răpit-o se referă la duhurile necurate din văzduh, de care vorbește și Sfântul Apostol Pavel. Călcatul în picioare se referă la faptul că, deși auzim valorile pe care le predică Evanghelia, în foarte scurt timp noi înșine le călcăm în picioare. O altă parte din sămânță a căzut pe loc pietros, dar având puțin pământ, îndată, când a apărut soarele, s-a uscat. Tâlcuind aceste cuvinte, Mântuitorul spune că aceștia sunt cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu cu bucurie, dar în vreme de încercare se leapădă. Vedem lucrul acesta și adeseori în sufletele noastre se duce această bătălie. Există și a treia categorie: sămânța care cade printre spini. Mântuitorul folosește această metaforă pentru a arăta pe cei care ascultă cuvântul lui Dumnezeu, dar luându-se cu grijile, bogăția și plăcerile vieții, se înăbușă și nu rodesc. (...) O ultimă categorie este sămânța care cade în pământul cel bun. Mântuitorul spune că această sămânță reprezintă pe cei care cu inimă curată și bună ascultă cuvântul, îl păstrează în inima lor și rodesc întru răbdare”, a reliefat Preasfinția Sa.
Ordine, diplome și distincții bisericești
La final, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a oferit ordine, distincții și diplome bisericești ostenitorilor și binefăcătorilor din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel. Părintele paroh Alexandru Șchiopu a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Antim Ivireanul” pentru clerici; Gheorghe Iordache, primarul comunei Măgureni, a primit Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru mireni; Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni a fost oferit Consiliului Județean Prahova.
Totodată, mai mulți ostenitori au primit Diploma Omagială 2023 - „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice”, cu medalie, și Distincția de vrednicie cu chipul Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou.
De asemenea, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a primit din partea primarului localității o diplomă de onoare.