Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințirea fabricii de lumânări a Arhiepiscopiei Craiovei
În prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, joi, 31 octombrie 2019, a avut loc sfințirea fabricii de lumânări a Arhiepiscopiei Craiovei. Noul sediu se află în apropierea Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova și dispune de instalații și utilaje moderne pentru producerea de lumânări de ceară și de parafină, precum și de spații curate de depozitare și birouri administrative.
În prezent, în acest atelier lucrează 10 persoane, coordonate de arhidiaconul Bogdan Fântână, directorul fabricii de lumânări. La slujba de sfințire au participat părinții consilieri, părinții protoierei din Arhiepiscopia Craiovei, precum și angajații fabricii.
În cuvântul de felicitare și de îndrumare, ierarhul a spus că aceia care lucrează în această fabrică de lumânări sunt ocrotiți de Sfânta Lucia: „Urăm celor care se vor osteni aici să aibă întotdeauna protecția lui Dumnezeu, ajutorul Maicii Domnului și al Sfintei Lucia, sfântă care își are numele de la lumină și care luminează pe cei care se roagă ei cu credință”.
Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța teologică a lumânării ca gest de jertfă al fiecărui om pentru Dumnezeu. Această fabrică va avea rolul de a asigura ca în permanență credincioșii din parohiile Arhiepiscopiei Craiovei să aibă la îndemână în fiecare biserică lumânări, folosite la actele de cult din practica credinței creștine.
„Lumânarea este cunoscută încă din Vechiul Testament ca jertfă adusă de credincioși lui Dumnezeu la templu. Este lumina despre care vorbim întotdeauna și pe care o avem permanent în viața noastră. Este lumina despre care vorbește Mântuitorul Iisus Hristos în Sfânta Evanghelie: «Așa să lumineze lumina voastră înaintea oamenilor, așa încât să vadă faptele voastre cele bune și să slăvească pe Tatăl vostru cel din ceruri». În acest loc, noi pregătim lumini pentru toți credincioșii din Arhiepiscopia Craiovei pentru ca ei, prin activitatea dumneavoastră, să aibă atât un spor duhovnicesc în viața lor, cât și o bucurie pe care o produce această jertfă. Lucrarea dumneavoastră, a celor care lucrați în această fabrică, este deosebit de importantă, cu o semnificație duhovnicească. Pentru aceasta, lucrarea de aici trebuie să fie întotdeauna însoțită de rugăciune, de meditație, de viață curată și de post”, a spus Mitropolitul Olteniei.
La final, Părintele Mitropolit Irineu a mulțumit tuturor celor care s-au implicat și celor care au ajutat la realizarea acestui proiect.