De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Sfinţirea Monumentului Eroilor din Tureac, Bistriţa
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Tureac, Protopopiatul Bistrița.
În biserica parohială din Tureac, după aproximativ 62 de ani de la ultima prezență arhierească în localitate, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie în Duminica a 5-a din Postul Mare. În cuvântul de învăţătură, ierarhul i-a îndemnat pe credincioşi ca „postul de bucate să fie însoțit mereu și de postul de răutate” și așa „să ne răstignim împreună cu Hristos faţă de toate răutăţile din lume, ca să putem învia împreună cu El”.
Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.
Pentru activitatea pastorală și administrativă, în semn de recunoștință și apreciere, preotul paroh Cristian Ianchiş a fost hirotesit iconom, iar primarul comunei Tiha Bârgăului, Vasile Șut, a primit din partea ierarhului Ordinul „Mihai Vodă” pentru mireni. Consiliul și Comitetul parohial și alţi binefăcători au primit diplome de aleasă cinstire.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a sfințit un monument dedicat eroilor din zonă căzuţi pe câmpurile de luptă în timpul celor două războaie mondiale. Monumentul a fost ridicat cu sprijinul Primăriei Tiha Bârgăului.
Parohia Ortodoxă Tureac a luat fiinţă în anul 1930, iar în anul 1948 s-a început construcţia actualei biserici, sfinţită la 29 iunie 1958.