Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfințirea monumentului funerar al Episcopului Chesarie Căpățână
De Ziua Națională a României, miercuri, 1 decembrie 2021, la Catedrala „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit Sfânta Liturghie și slujba de Te Deum, în semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate asupra poporului român dreptcredincios. Din sobor au făcut parte părinți consilieri eparhiali, protoierei și slujitorii Catedralei Arhiepiscopale.
În cuvântul de învățătură, chiriarhul locului a vorbit despre momentele importante din istoria neamului nostru care au contribuit la realizarea unității naționale.
„Biserica Ortodoxă Română, din momentul în care s-a plămădit poporul român, s-a identificat cu fiii ei duhovnicești pe care i-a păstorit. A propovăduit, după modelul unității Persoanelor Sfintei Treimi, unitatea de credință, unitatea de neam, unitatea de limbă și cultură, unitatea națională. Românii au suferit mult de-a lungul istoriei și au plătit cu multe jertfe de vieți omenești, însă Dumnezeu nu i-a părăsit, ci le-a răsplătit tributul de sânge cu împlinirea, la momentul oportun, a acelor idealuri pentru care ei au luptat. Și ne gândim la Unirea de la 1859, la Războiul de Independență din 1877-1878 și, apoi, la realizarea României Mari prin revenirea la țara-mamă, la Regatul României, a provinciilor care încă se aflau sub stăpânire străină, Basarabia, Bucovina, Transilvania, Maramureșul, Crișana și Banatul. Noi, cei de astăzi, se cuvine să reflectăm întotdeauna cu responsabilitate și demnitate creștinească și românească la ceea ce au făcut moșii și strămoșii noștri pentru a trăi liberi în această țară”, a spus Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale „Înălțarea Domnului” și de Corul psaltic-misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei.
Cu această ocazie, clericii, credincioșii și membrii celor două coruri au interpretat Imnul Național, imnul „Apărătoare Doamnă”, precum și o serie de cântări patriotice.
În continuare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a binecuvântat monumentul funerar de deasupra mormântului Episcopului Chesarie al Buzăului (1825-1846), aflat lângă Altarul Catedralei Voievodale „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului eparhial, în urma lucrărilor de restaurare efectuate în cursul acestui an. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a oficiat și o slujbă de pomenire pentru vrednicul ierarh, trecut la cele veșnice în ziua de 30 noiembrie 1846.