La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţirea noii picturi a bisericii din Ţerova
Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, a sfinţit duminică, 5 decembrie, noua pictură a bisericii parohiale din Ţerova. Preasfinţia Sa a acordat acte de cinstire şi diplome de vrednicie ctitorilor şi binefăcătorilor bisericii, care s-au implicat în activitatea parohiei.
Parohia Ţerova a fost zilele trecute în sărbătoare, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, săvârşind slujba de sfinţire a picturii sfântului lăcaş de închinăciune. Târnosită în anul 1973 de către Înalt Preasfinţitul Nicolae, Mitropolitul Banatului, biserica parohială din Ţerova, protopopiatul Reşiţa, se află în apropierea municipiului reşedinţă a judeţului Caraş-Severin. Construită şi târnosită în vremuri grele pentru Biserica Ortodoxă, pictura veche a bisericii din Ţerova a fost executată de un amator, fapt ce nu a conferit lăcaşului de cult strălucirea şi expresivitatea care se sălăşluiesc în interiorul bisericilor ortodoxe. În urma vizitei canonice din anul 2007 a Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian la Parohia Ţerova, la îndemnul Preasfinţiei Sale şi prin osteneala părintelui paroh, alături de bunii săi credincioşi, s-a început procesul de repictare a bisericii, în tehnică tempera, de către pictorul bisericesc Ştefan Gurmai din localitatea Bocşa. Diplome de vrednicie ctitorilor şi binefăcătorilor Ziua sfinţirii, la data de 5 decembrie 2010, a constituit pentru comunitatea din Ţerova un moment aparte, cu o însemnătate deosebită. Biruinţa preotului şi a credincioşilor, care şi-au reînnoit lăcaşul de rugăciune, a fost încununată de prezenţa Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian în mijlocul lor. Începând cu orele dimineţii, ierarhul a fost întâmpinat de autorităţile locale după care a săvârşit slujba de sfinţire a picturii celei noi. Mai apoi s-a săvârşit dumnezeiasca Liturghie arhierească, în cadrul căreia părintele paroh Florin Hotea a fost hirotesit întru iconom. Totodată, ierarhul a acordat acte de cinstire şi diplome de vrednicie ctitorilor şi binefăcătorilor bisericii, care s-au implicat în activitatea parohiei, atât din punct de vedere administrativ, dar şi din punct de vedere misionar-filantropic. În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, Preasfinţitul Părinte Lucian amintea: "Vindecarea pe care femeia gârbovă o primeşte este în primul rând o vindecare spirituală. De aceea, Evanghelistul Luca spune că femeia avea un "duh de neputinţă". Aceasta înseamnă că simfonia perfectă a sufletului cu trupul este revelată şi în stările noastre trupeşti sau sufleteşti. Aşadar, Mântuitorul vindecă trupul femeii gârbove, vindecă sufletul şi îi redă demnitatea. Dacă până în ziua sâmbetei când Mântuitorul a vindecat-o femeia nu-şi putea privi semenii în ochi din cauza neputinţei sale şi nu putea privi înălţimea cerului, minunea Mântuitorului îi redă integritatea morală, trupească şi demnitatea. Această demnitate a recăpătat-o şi biserica dumneavoastră pe care astăzi am resfinţit-o. Pictura din interiorul unei biserici nu reprezintă o simplă podoabă, ci este o poartă spre veşnicie". În încheiere, toţi credincioşii au primit iconiţe din partea chiriarhului, după care toţi credincioşii au participat la agapa frăţească oferită de parohie cu prilejul acestui fericit eveniment.