De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințirea noului Centru social-misionar din Belcești, județul Iași
Duminică, 23 octombrie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit noul Centru social-misionar din cadrul Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”-Belcești, județul Iași. Așezământul binecuvântat a fost închinat Sfântului Mucenic Haralambie.
La eveniment au participat oficialitățile locale, preoții din Protopopiatul Hârlău, precum și membri din comunitatea parohială. Ca un fapt inedit, sfințirea ansamblului prilejuiește sărbătorirea a 40 de ani de când părintele paroh Mihai Zaharia este păstor duhovnicesc în Belcești.
Construcția Centrului social-misionar a început în anul 2016 și a fost proiectat pentru o capacitate de 200 de persoane la parter, iar mansarda este compartimentată în nouă camere, dintre care două rânduite pentru muzeul parohial.
„De multe ori poate, cu gând bun, ne întrebăm de ce este nevoie de Biserică. De ce avem nevoie de un așezământ precum acesta, de ce este nevoie de un ansamblu parohial care să cuprindă biserica, apoi casa de prăznuire, Altarul de vară, casa parohială, apoi cele care sunt legate de istoria parohiei, arhiva, și cele care sunt legate de viața unei parohii? Desigur că răspunsurile sunt multe și diverse, însă printre acestea aș aminti marele adevăr că biserica este coborârea Împărăției cerurilor pe pământ, că biserica este Sfânta Sfintelor, prelungire a Cortului Mărturiei și a Templului lui Solomon din Ierusalim, dar în mod special, este prelungire a Sfântului Mormânt, cel plin de înviere și de viață, așezat și extins în sfânta și dumnezeiasca biserică, în Sfântul Altar. Biserica este, de asemenea, locul în care ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului, adunare euharistică. Biserica este spital duhovnicesc pentru că multele noastre răni sunt atinse de degetul lui Dumnezeu prin rugăciunea care se săvârșește, pentru ca mintea să se liniștească, inima să se curețe, cugetul să devină mai curat, rărunchii ființei omului mai atașat de ceea ce este drept și curat. În același timp, biserica este extensia ei în casa parohială sau în casa preotului, destinată să fie cât mai aproape de sfântul lăcaș, de enoriași, pentru că nevoile sufletești pot fi arătate în așa fel, încât prezența preotului să fie solicitată în vreme de zi și în ceas de noapte. Biserica este și memoria, amintirea generațiilor trecute”, a rostit IPS Mitropolit Teofan.
Pentru coordonarea și realizarea noului Centru parohial, părintele paroh a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan cea mai nouă distincție a mitropoliei, Crucea „Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv”.
„Am avut această bucurie ca în cei 40 de ani de preoție aici, la Belcești, să am foarte buni creștini, apropiați de Sfânta Biserică, care m-au ajutat permanent aici, în lucrările noastre, să întreținem parohia”, a adăugat părintele paroh Mihai Zaharia.
Așezământul sfințit duminică, 23 octombrie, va fi folosit pentru lucrarea misionară cu credincioșii și tinerii Parohiei „Sfinții Arhangheli” din localitate.