Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Sfinţirea paraclisului Mănăstirii Basaraba din judeţul Iaşi
Înalt Preasfinţitul Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, va sfinţi duminică, 12 august, Paraclisul cu hramurile "Acoperământul Maicii Domnului" şi "Sfântul Mare Mucenic Mina" al Mănăstirii Basaraba din judeţul Iaşi. În anul 2003, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în vremea arhipăstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, au început lucrările de construcţie ale paraclisului Mănăstirii Basaraba. Lăcaşul de închinăciune a fost ridicat în trei săptămâni de către un grup de meşteri populari din localitatea Vatra Moldoviţei din judeţul Suceava. "Cheltuielile au fost suportate de Constantin Deleanu, directorul SC Cotnari SA. În luna noiembrie a anului trecut, IPS Părinte Mitropolit Teofan a slujit în acest paraclis. Atunci am primit binecuvântare să pictăm sfântul altar în vederea sfinţirii acestui lăcaş de închinăciune", a declarat protos. Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Basaraba. Mănăstirea Basaraba din judeţul Iaşi se află în comuna Scobinţi, la cinci kilometri de drumul european 58, ce leagă oraşul Târgu Frumos de municipiul Hârlău, fiind reînfiinţată pe 20 noiembrie 1997. Iniţiativa reînfiinţării mănăstirii a avut-o pr. Dumitru Tincu de la parohia "Sfântul Gheorghe" din Hârlău, care a copilărit în apropierea vechii aşezări monahale Sângeap.
Începutul străvechiului lăcaş de cult de la Sângeap se pierde în negura timpului. Potrivit documentelor cercetate până în prezent, aşezarea monahală este atestată la anul 1399 în timpul domnitorului Iuga. (C. Ciofu)