De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Sfințirea paraclisului unei instituții militare din Craiova
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit luni, 11 noiembrie, slujba de sfințire a paraclisului cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” și „Sfântul Arhanghel Gavriil” din cadrul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova.
După momentul sfințirii paraclisului instituției de învățământ militare, înconjurat de un ales sobor de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie. La momentul potrivit, preotul militar Ioan Cercel și preotul prof. Ionescu Florin i-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului pe elevii militari care s-au pregătit prin post și spovedanie.
Pentru contribuția la realizarea paraclisului, au primit gramate de mulțumire: general de brigadă Gheorghe Maxim, comandantul Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii; colonel Gheorghe Boboc, comandantul Colegiului militar; colonel Leonide Cune, locțiitorul comandantului Colegiului militar; căpitanul Cătălin Tutilă, colonelul Cristi Florin Irimia, Gabriel Tiberiu Șchiopu, Ionel Bălășoi, Nicolae Bădărănescu, Virgil Rățoiu, Amalia Dascu și preotul militar Ioan Cercel. Gramatele chiriarhale au fost citite de către părintele protoiereu Grigore Vulcănescu.
Un moment special l-a reprezentat și conferirea Emblemei de onoare a Comunicației și Informaticii Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Irineu de către colonelul Gheorghe Spoială, șeful de stat major al Comandamentului Comunicațiilor și Informaticii. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a primit și Moneda omagială a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”, din partea colonelului Gheorghe Boboc.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit Irineu a prezentat pe scurt viața Sfântului Mare Mucenic Mina, oferindu-l ca model de ostaș și de credință în Mântuitorul Iisus Hristos: „Astăzi îl prăznuim pe Sfântul Mina, care a fost și el militar, și se cuvine să spunem câteva cuvinte ca să îmbogățim ziua aceasta. Sfântul Mina era ostaș, ofițer în armata Alexandriei, o armată foarte bine pregătită și disciplinată. Totuși, el avea o nemulțumire, deși era un mare luptător. Nemulțumirea lui era că atâta lume păgână se pierdea în timpul său, pentru că se închina zeilor. Sfântul Mina nu putea să suporte o asemenea întunecime, pentru că diavolul îi îndemna pe oameni să nu-L mai cinstească pe Creatorul cerului și al pământului, ci să cinstească creatura. De aceea, Sfântul s-a hotărât să plece din armată și să meargă la un loc pustiu, unde să se roage și să se întărească. După ce a stat o vreme în pustie, Sfântul Mina a venit în cetate și cu o putere dumnezeiască s-a arătat soldaților și comandanților săi ca un ostaș al Mântuitorului Iisus Hristos. Curajul pe care îl are un sfânt mucenic este de nedescris. Puterea unui sfânt este puterea credinței, pe care Dumnezeu o insuflă, o așază și o întărește în sufletul mucenicilor că nici moartea nu-i poate despărți de dragostea lui Dumnezeu”.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu i-a felicitat pe toți cei care s-au ostenit pentru înfrumusețarea paraclisului din cadrul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova. Potrivit hrisovului de târnosire, paraclisul a fost amenajat în anul 2024.