La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţirea şcolii a reunit toţi credincioşii din Itrineşti
Ieri, 16 septembrie, în satul Itrineşti, comuna Mărgineni, Protopopiatul Piatra Neamţ, a avut loc slujba de sfinţire a şcolii din sat. Acest eveniment a fost necesar ca urmare a reparaţiilor capitale ce au avut loc în această vară la şcoala din sat. După Sfânta Liturghie, preotul paroh Cristian Loghin a oficiat slujba de sfinţire a şcolii, în prezenţa autorităţilor locale, a elevilor, a corpului didactic, fiind prezenţi şi foarte mulţi credincioşi din parohie. În cuvântul de învăţătură, preotul a subliniat importanţa colaborării strânse între Biserică şi conducătorii locali din toate instituţiile publice: „Cu toţii avem un scop comun şi anume acela de a-i ajuta pe semenii noştri, şi de aceea trebuie să colaborăm în toate problemele majore privind asistenţa religioasă, socială şi morală a credincioşilor“, a spus preotul paroh Cristian Loghin. În continuare, s-a subliniat importanţa slujbei de sfinţire pentru copiii care vor trece pragul şcolii şi vor învăţa aici. De asemenea, părintele a precizat că o societate sănătoasă este aceea care este morală, iar morala se învaţă în biserică şi şcoală. „Drept urmare, rugăm pe dascălii de aici să-i înveţe, dar să-i şi însoţească pe copii, în duminici şi sărbători, la Sfânta Liturghie, iar eu mă angajez ca măcar o dată pe lună să organizez activităţi şi întâlniri duhovniceşti cu elevii“, a mai spus pr. Loghin.
După sfinţire, primarul comunei Mărgineni, Ioan Surdu, a subliniat că elevii satului Itrineşti beneficiază de o şcoală construită după standardele europene şi le-a adresat rugămintea ca elevii să păstreze această şcoală aşa cum au primit-o în deschiderea anului şcolar 2007-2008. În final, copiii au primit mici daruri din partea familiei preotului paroh.