În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfinţirea ţarinilor, livezilor şi grădinilor la Moldova Nouă
În tradiţia ortodoxă în ziua de Rusalii sau de sărbătoarea Sfintei Treimi credincioşii în frunte cu preotul ies la holde şi sfinţesc ogoarele. Tradiţionala slujbă de sfinţire a holdelor îşi are originea în vechile rânduieli ale Bisericii, fiind oficiată în fiecare an în ziua de Rusalii. Păstrători ai acestei tradiţii, credincioşii din Parohia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena" - Moldova Nouă au participat în Duminica Rusaliilor, după oficierea Sfintei Liturghii, la slujba Aghesmei mici oficiată la troiţa situată la intrarea în oraş dinspre Oraviţa, troiţă ce a fost ridicată şi amenajată de către credincioşii parohiei care locuiesc în vecinătatea acesteia, construită cu mulţi ani în urmă special pentru sărbătoarea Rusaliilor. Toţi credincioşii veniţi la biserică, purtând steaguri bisericeşti, icoane şi chiar frunze de nuc sau tei în mână, au plecat de la biserică în sunetul clopotelor spre locul stabilit din ţarină, acolo unde preotul a sfinţit apa şi a făcut rugăciunea specială pentru protejarea holdelor, livezilor, grădinilor. O rugăciune specială este Rugăciunea Sfântului Trifon, care se face în această zi pentru alungarea lăcustelor, gândacilor, gărgăriţelor şi a tuturor dăunătorilor din holde. De asemenea, au fost rostite rugăciuni de sănătate pentru cei prezenţi şi de pomenire pentru cei adormiţi. După terminarea slujbei, oamenii au trecut prin faţa preotului şi au sărutat crucea, au fost stropiţi cu apă sfinţită şi au primit frunze de nuc binecuvântate, întrucât ele ne amintesc simbolic de limbile ca de foc prin care s-a arătat harul Duhului Sfânt lucrător în ucenicii lui Hristos.
"Prezenţa acestor multe frunze la sărbătoarea Rusaliilor ne îndeamnă să ne rugăm Domnului nostru Iisus Hristos să păzească Biserica Sa cea una sfântă alcătuită din persoane şi popoare diferite şi să binecuvânteze cu harul Său întreaga natură sau creaţie, în care viaţa este dar al Duhului Sfânt pe care-L numim "Domnul de viaţă făcător" (articolul al VIII-lea din Simbolul de credinţă)", a spus preotul Remus Căta celor prezenţi. (Darius Herea)