Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Sfinţirea unei biserici-martir din Capitală
Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a sfinţit duminică, 23 noiembrie, pictura, catapeteasma şi icoanele Bisericii „Sfântul Ioan”-Piaţă, care au fost restaurate în ultimii ani prin grija preoţilor slujitori de la această biserică şi cu ajutorul unor binecredincioşi enoriaşi. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un ales sobor de slujitori.
La aproape trei decenii de când a fost salvată cu greu de lamele buldozerelor comuniste, prin translatarea de la locul iniţial din Piaţa Unirii cu 23 de metri spre actuala locaţie, Biserica „Sfântul Ioan”-Piaţă a îmbrăcat duminică haine de sărbătoare. Deşi parcă sufocat la exterior de blocurile aşezate astfel de autorităţile comuniste spre a o ascunde de privirile românilor, locaşul a îmbrăcat la interior veşmântul nou al harului în urma lucrărilor de restaurare şi înfrumuseţare care s-au făcut începând cu anul 2009. Prin grija preoţilor slujitori de la această biserică şi cu ajutorul unor enoriaşi cu inimă bună şi darnici, pictura, icoanele, catapeteasma de la începutul secolului al XVIII-lea, cu valoare de patrimoniu, au fost restaurate, iar biserica a fost înfrumuseţată cu străni şi mobilier bisericesc noi, cu mochetă şi veşminte noi pentru slujitori, cu un nou lumânărar, precum şi alte lucrări care să îi aducă frumuseţea şi împlinirea pe care a avut-o la începuturi.
Liturghie arhierească cu sobor de slujitori de la biserici din centrul Capitalei
Duminică dimineaţă, Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de slujitori, din care au făcut parte: părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele Anatolii Scurtu, parohul Bisericii „Sfântul Ioan”-Piaţă, părintele Ionuţ Badea, secretar eparhial coordonator al Arhiepiscopiei Bucureştilor, părintele paroh Ionel Durlea de la Parohia „Sfântul Gheorghe”-Vechi, părintele paroh Emil Nedelea Cărămizaru de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou; părintele paroh Zaharia Gheorghe de la Biserica „Sfântul Anton”-Curtea Veche, precum şi alţi preoţi şi diaconi. Cântările Utreniei şi răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Aghios”. Credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie au cinstit şi părticele din moaştele Sfântului Apostol Filip, ale Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, ale Sfântului Mucenic Pantelimon şi ale Sfântului Varnava din Vassa, care sunt păstrate într-o raclă la Biserica „Sfântul Ioan”-Piaţă. Sfintele odoare au fost scoase în afara lăcaşului, într-un loc special, spre a fi cinstite de închinători.
Credincioşii au fost binecuvântaţi şi de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit în cadrul Sfintei Liturghii un cuvânt de învăţătură despre Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina de la Luca 12, 16-21, care a fost pomenită la Evanghelia duminicală.
Restaurarea unei biserici ne cheamă la restaurarea sufletului
După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu Preasfinţitul Timotei Prahoveanul, a săvârşit slujba de sfinţire a icoanelor. După ce au fost citite rugăciunile speciale, catapeteasma, pictura şi icoanele din biserică au fost sfinţite prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir şi stropite cu agheasmă. De asemenea, au fost binecuvântaţi cu apă sfinţită şi credincioşii care au participat la această slujbă.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a spus că restaurarea unei biserici şi înfrumuseţarea ei sunt şi un simbol al curăţirii şi înfrumuseţării sufletelor credincioşilor, care sunt biserici vii ale lui Dumnezeu. „Restaurarea catapetesmei şi a picturii nu este doar un proces, un fenomen, sau o acţiune cu valoare tehnică şi estetică, ci cu valoare spirituală. Mai ales în timpul postului, restaurarea catapetesmei, curăţirea picturii pentru a se ajunge la starea frumuseţii celei dintâi au valoare de simbol. Aceste lucrări ne cheamă şi pe noi să restaurăm chipul lui Dumnezeu din noi şi să reînnoim viaţa noastră creştinească după ce păcatul a depus pe sufletul nostru şi pe haina curată de la Botez petele, fumul, praful şi zgura păcatului. Restaurarea chipului lui Dumnezeu din om şi a vieţii noastre duhovniceşti pentru a reveni la starea frumuseţii celei dintâi de la Botez nu se face cu vopsele şi nici cu substanţe chimice, ci cu ceva mai uşor de găsit, dar mai greu de făptuit. Cu lacrimile pocăinţei ne curăţim sufletul, restaurăm în noi viaţa creştină, revenim la frumuseţea cea de la Botez. Haina luminoasă de la Botez se referă la haina nevăzută, dar reală a harului Duhului Sfânt care se dăruieşte omului nou botezat. Această haină de lumină pe care o dăruieşte Duhul Sfânt la Botez se curăţeşte prin botezul lacrimilor. De aceea, Sfinţii Părinţi zic că taina pocăinţei este taina milostivirii lui Dumnezeu, care ne ajută să ne curăţim de păcate şi după ce ne-am botezat spre iertarea păcatelor. Iar Sfânta Euharistie întăreşte iertarea primită prin Spovedanie, de aceea în Biserica Ortodoxă ele sunt legate una cu cealaltă”, a explicat Preafericirea Sa.
Ranguri şi distincţii pentru slujitori şi binefăcători
În semn de preţuire şi evidenţiere a lucrării săvârşite la această biserică, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a hirotesit întru iconom stavrofor pe părintele paroh Anatolii Scurtu, şi întru iconom pe părintele slujitor Mihail Bădiţă Bîrnea. În continuare, Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” pentru clerici a fost acordat părintelui Ionuţ Badea, slujitor la Biserica „Sfântul Ioan”-Piaţă. Diploma omagială „Sfinţii Martiri Brâncoveni” a fost acordată părintelui diacon Sorin Eusebiu Argintariu, slujitor la această biserică, şi ctitorilor Eugenia Nicolae şi Ion Savancea. Distincţia de vrednicie cu chipul Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, a fost acordată prof. ing. dr. Eugen Iordăchescu - cel care a elaborat soluţia tehnică de translatare a bisericii pe 23 de metri în 1986 şi salvarea ei - şi Consiliului parohial. Distincţia de vrednicie cu chipul Maicii Domnului a fost înmânată Comitetului parohial, juristului Elena Scurtu şi Ecaterinei Paula Erhan, expert restaurator.
Cu ocazia vizitei şi slujirii în mijlocul acestei parohii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit pentru biserică o cruce de binecuvântare realizată în Atelierele Patriarhiei Române şi mai multe cărţi de folos liturgic, teologic şi pastoral publicate la Editurile Patriarhiei Române, iar ca semn de preţuire şi binecuvântare, credincioşilor prezenţi le-a dăruit iconiţe cu chipul Sfântului Ioan Botezătorul, ocrotitorul bisericii de la Piaţa Unirii.
Părintele paroh Anatolii Scurtu a mulţumit Preafericirii Sale pentru slujire şi binecuvântare şi i-a dăruit din partea parohiei o icoană pe lemn care îl înfăţişează pe Sfântul Ioan Botezătorul şi un buchet de flori.