La Praznicul Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, miercuri, 25 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și
Sfințirea unei noi biserici în localitatea Băile Felix
În Duminica de dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, 10 septembrie, la Băile Felix, comuna bihoreană Sânmartin, în cadrul unui complex balnear, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Laurențiu al Ardealului și Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie al Oradiei au sfințit paraclisul închinat Bunei Vestiri a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, o mică biserică de lemn, în stil maramureșean.
Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârşită pe Altarul de vară din vecinătatea bisericii proaspăt sfințite. Înaltpreasfințitul Mitropolit Laurenţiu a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat înțelesurile duhovnicești ale Sfintei și de viață făcătoarei Cruci, precum și semnificațiile slujbei de târnosire.
„Această perioadă cuprinsă între cele două duminici închinate Înălțării Sfintei Cruci are ceva ascuns, tainic, pentru că se face referință la Pătimirile Mântuitorului Iisus Hristos, la Crucea Mântuitorului Hristos. Crucea a fost o întruchipare a iubirii desăvârșite a Tatălui față de noi și un răspuns al Fiului Său. Dumnezeu L-a trimis pe Fiul Său din iubire, în lume, ca să Se jertfească pentru lume, dăruindu-Se total Tatălui. De aceea, acest Semn de ocară, pe care a fost răstignit, a devenit Semnul Biruinței. Pentru că nu ne închinăm unui semn și nu cinstim ceva material, ci purtăm o cruce fiecare dintre noi și pe ea este imprimată Răstignirea Mântuitorului Hristos, Chipul Lui Care a pătimit pentru noi și mântuirea noastră”, a subliniat ierarhul.
Înaltpreasfinția Sa a oferit Ordinul „Mitropolit Ioan Mețianu” pentru mireni ctitorilor sfântului lăcaș, Jean Podilă și Dumitru Fechete, precum și arhitectului Dorel Cordoș, iar bisericii i-a dăruit o icoană a sărbătorii Bunei Vestiri.
În continuare, Preasfințitul Episcop Sofronie a mulţumit Înaltpreasfinţitului Mitropolit Laurenţiu pentru bucuria împreună-slujirii și i-a felicitat pe cei doi ctitori ai bisericii de lemn, acesta fiind cel de-al patrulea Sfânt Altar din cuprinsul localității bihorene. De asemenea, la început de nou an bisericesc, Preasfinția Sa le-a transmis tuturor un nou an binecuvântat, iar elevilor care încep noul an școlar mult succes la învățătură, cu rezultate cât mai frumoase.