Comunitatea Parohiei Vad, judeţul Braşov, a adus cinstire Maicii Domnului în zi de hram prin participarea la Sfânta Liturghie săvârşită joi, 21 noiembrie, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu,
Sfinţiri de biserică în judeţul Brăila
Credincioşii din localităţile Găvani şi Căldăruşa, judeţul Brăila, au avut bucuria sfinţirii primelor sfinte lăcaşuri din istoria satelor lor. Ambele slujbe de sfinţire au fost săvârşite de către Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi.
La slujba de sfinţire a noului lăcaş aflat sub ocrotirea Sfântului Marelui Mucenic Gheorghe din Găvani au participat numeroşi credincioşi, atât din parohie, cât şi din zonele învecinate, care s-au putut închina în sfântul altar, mulţumind lui Dumnezeu şi primind binecuvântarea Sa. În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, chiriarhul Dunării de Jos a felicitat pe credincioşii şi credincioasele din Consiliul şi Comitetul parohial pentru râvna arătată în ridicarea sfântului lăcaş. "Avem o emoţie şi o bucurie deosebită pentru satul acesta, care acum primeşte cel mai mare dar, şi anume "darul casei lui Dumnezeu" - darul de biserică pentru prima dată", a spus IPS Casian. La finalul Sfintei Liturghii, prin grija Centrului Eparhial Galaţi, au fost împărţite pachete cu alimente copiilor defavorizaţi ai localităţii, precum şi bătrânilor nevoiaşi. În dimineaţa aceleiaşi zile, chiriarhul Dunării de Jos s-a aflat în mijlocul credincioşilor din localitatea Căldăruşa, comuna Traian, judeţul Brăila, prilej cu care a fost sfinţită biserica satului. Pe lângă primul hram - "Acoperământul Maicii Domnului", aceasta a mai primit ca ocrotitor pe Sfântul Ierarh Antim Ivireanul. Lăcaşul de cult a fost ridicat exclusiv prin efortul localnicilor care au participat atât cu ajutoare financiare, cât şi cu mâna de lucru, reuşind să zidească prima biserică din istoria localităţii - un vis al multor generaţii. Înalt Preasfinţia Sa a subliniat faptul că această zi a reprezentat o mare binecuvântare şi o mare bucurie. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de ierarhul Dunării de Jos, iar răspunsurile la slujbă au fost date de întreaga suflare creştinească prezentă la sărbătoare. La sfârşit a urmat o agapă frăţească, iar pentru familiile cu venituri modeste au fost oferite pachete cu alimente. (Adrian Portase)