La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Sfinţiri de biserici
Patriarhul Daniel va inaugura astăzi, începând cu ora 16:00, în incinta Mănăstirii Cernica, Centrul social-cultural „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica“. Organizat ca subunitate a Arhiepiscopiei Bucureştilor, Centrul social-cultural va desfăşura activităţi social-cari-tabile, pastoral-educative şi cul-tural-misionare, precum şi activităţi de primire a pelerinilor. Mănăstirea Cernica, veche vatră monahală şi culturală a ţării noastre, sărbătoreşte în acest an 400 de ani de atestare documentară.
Biserica „Sfânta Treime“ din localitatea Frasin-Broşteni, Protopopiatul Ceahlău, Arhiepiscopia Iaşilor, va fi sfinţită astăzi de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Parohia s-a înfiinţat în anul 1999, iar piatra de temelie a bisericii a fost pusă în acelaşi an, pe 24 februarie. Până în anul 2003, preot paroh a fost părintele Gelu Popescu, care a ridicat biserica din cărămidă. Pictura sfântului lăcaş a fost realizată în tehnica fresco de pictorul Panţâru George, iar mobilierul a fost sculptat în lemn de stejar de Ovidiu Ciucă, din Vânători-Neamţ. Biserica a fost ridicată cu ajutorul credincioşilor şi al mai multor sponsori. În 2004 a fost ridicată casa parohială, iar casa praznicală a fost construită în anul 2006. „Programul liturgic va începe cu sfinţirea apei, va continua cu slujba de sfinţire a bisericii, urmată de Sfânta Liturghie la care vor participa, pe lângă credincioşii din parohie, în jur de 40 de preoţi. La finalul slujbei vor fi acordate distincţii de vrednicie ctitorilor care s-au evidenţiat prin ajutorul acordat bisericii noastre“, ne-a spus părintele paroh Mihai Marc. De asemenea, biserica „Înălţarea Domnului“ din cartierul ieşean CUG I va fi sfinţită mâine de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. Programul liturgic va începe la ora 7:00 cu Utrenia, slujba de sfinţire a apei şi Acatistul, iar de la 8:30 va începe slujba de sfinţire a bisericii, urmată de Sfânta Liturghie. Parohia „Înălţarea Domnului“ a fost înfiinţată în 1990. „Piatra de temelie a bisericii actuale a fost pusă în aprilie 1993. În biserica parohială ne-am mutat în luna octombrie a anului 2000, iar capelă a devenit casa de prăznuire şi am început şi alte activităţi social-caritative. Pictura bisericii a fost executată între anii 2004-2007 de către pictorul Gogu Dan, iar mobilierul şi catapeteasma au fost executate de fraţii Apostol Ioan şi Costel din Grumăzeşti-Neamţ. Icoanele de pe catapeteasmă au fost pictate de către cuvioasa maică stareţă Mihaela Stroiecu de la Mănăstirea Miclăuşeni“, ne-a declarat pr. Vasile Vicovan, preot paroh la Biserica „Înălţarea Domnului“ - CUG I. Tot mâine va avea loc târnosirea bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului“, din satul Valea, comuna Pietrari, judeţul Dâmboviţa, moment spiritual deosebit de important pentru credincioşii din Arhiepiscopia Târgoviştei. Slujba târnosirii şi, apoi, Sfânta Liturghie vor fi oficiate de către Înaltpreasfinţitul Nifon, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Târgoviştei, care a sprijinit şi a binecuvântat această iniţiativă.