În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Sfințiri de biserici și eveniment cultural Cantemir în județul Galați
Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a sfințit duminică, 22 octombrie 2023, biserica cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae” din localitatea gălățeană Smulți, iar apoi a săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar de vară din vecinătate, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În ajun, sâmbătă, 21 octombrie, ierarhul a târnosit și biserica cu hramul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din satul Nicopole, județul Galați. În aceeași zi a participat la manifestarea culturală „Dimitrie Cantemir - Romanian sound of the Orient”, care a avut loc la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos.
După slujba de târnosire a bisericii din localitatea Smulți, care a primit și hramul închinat Duminicii Sfinților Români, Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Sfânta Liturghie la un Altar de vară din vecinătatea lăcașului de rugăciune, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial. În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre importanța sfințirii unei biserici, tâlcuind apoi pasajul evanghelic rânduit, în care este relatată minunea vindecării demonizatului din ținutul Gherghesenilor. „În localitatea ștefaniană Smulți, vechea biserică ruptă din trupul lavrei «Adormirea Maicii Domnului» de la Adam, am trăit momente cu totul deosebite. Mai întâi, Sfânta Liturghie a fost susținută de corul de copii din această comună, coordonat de două preotese. Apoi, am reținut îndemnul Mântuitorului la vindecarea unui om posedat, pe care Hristos l-a îndumnezeit, iar mesajul Lui este și pentru noi: «Întoarce-te la casa ta și spune cât bine ți-a făcut ție Dumnezeu»”, a precizat Înaltpreasfinția Sa.
Pentru implicarea în lucrările de restaurare a lăcaşului de rugăciune, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a acordat preotului paroh Valentin Avram Ordinul eparhial „Crucea Sfântului Andrei” pentru clerici. Biserica „Sfântul Nicolae” a fost zidită între anii 1870 și 1873.
În aceeași zi, ierarhul a vizitat mai mulți vârstnici din localitate, oferind lemne de iarnă pentru șase familii ai căror membri au vârste de peste 85 de ani.
Sfinţirea bisericii din satul Nicopole
În ajun, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a sfințit biserica cu hramul „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din satul Nicopole, localitatea Drăgușeni, județul Galați. Lăcașul de cult l-a primit ocrotitor şi pe Sfântul şi Dreptul Lazăr. Slujba a fost precedată de Sfânta Liturghie săvârșită de un sobor de preoţi din cadrul Protopopiatului Târgu Bujor.
Pentru implicarea în lucrările realizate la biserică, ierarhul i-a oferit părintelui paroh Florin Lefter Ordinul eparhial „Crucea Sfântului Andrei” pentru clerici. „Cătunul Nicopole amintește de vitejia ostașilor români pentru obținerea libertății și, în același timp, pentru obținerea independenței de stat a poporului nostru în timpul regelui Carol I. Ostașii care au fost harnici au primit pământ și satul acesta, aproape de Mănăstirea Adam, în amintirea jertfelor, a păstrat numele localității de la Nicopole. Tot aici au fost îngropați și unii dintre eroi, locul devenind apoi cimitirul sătucului fără biserică. Tocmai când se demolau bisericile, credința atât de puternică a localnicilor din Cătun, care acum sunt foarte în vârstă, a biruit și s-a construit întâi o capelă, s-a sfințit în condițiile de atunci, de până în 1989, iar astăzi a fost o adevărată zi de Înviere”, a reliefat Înaltpreasfințitul Părinte Casian.
La final a fost săvârşită o slujbă de pomenire pentru ctitorii, preoţii şi binefăcătorii trecuți la Domnul şi au fost oferite daruri credincioşilor. De asemenea, șase familii de vârstnici din această localitate au primit pachete cu alimente și câte un metru cub de lemne pentru sezonul rece, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
„Dimitrie Cantemir - Romanian sound of the Orient”
În aceeași zi, Înaltpreasfințitul Părinte Casian a participat la manifestarea culturală „Dimitrie Cantemir - Romanian sound of the Orient”, care a avut loc la Muzeul Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, dedicat împlinirii a 350 de ani de la naşterea marelui cărturar Dimitrie Cantemir şi a 300 de ani de la trecerea sa la cele veşnice.
Manifestarea culturală de la Galaţi a debutat în Sala de expoziţii temporare „Sergiu Dumitrescu” din cadrul muzeului eparhial cu vernisarea unei expoziţii foto-documentare ce a cuprins imagini după documente și artefacte din secolele 17-18, din perioada vieții lui Dimitrie Cantemir, organizată de către Arhivele Naționale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Științe a Moldovei și Muzeul Național al Literaturii Române.
Apoi, Ansamblul cameral de muzică veche Anton Pann şi muzicienii invitați au interpretat muzică veche românească, compozițiile fiind preluate din lucrarea lui Dimitrie Cantemir, intitulată „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor”.