Praznicul Naşterii Domnului a adunat şi în acest an mulţimi de credincioşi la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Sfânta Liturghie din ziua marelui praznic a fost săvârşită de
Sfinţiri şi binecuvântări arhiereşti
În Duminica a 24-a după Rusalii (Învierea fiicei lui Iair), în care a fost pomenit şi Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, au avut loc sfinţiri şi binecuvântări ale unor lăcaşuri de cult din Transilvania.
Biserica Parohiei Chintelnic, Protopopiatul Bistriţa, a fost binecuvântată în Duminica a 24-a după Rusalii de Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Locaşul de cult vechi de peste o sută de ani a fost renovat prin eforturile comunităţii, începând cu anul 2009. Binecuvântarea acestor lucrări de renovare a fost o sărbătoare aleasă pentru localitatea bistriţeană şi a adunat mulţime de credincioşi. După slujba de binecuvântare, IPS Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de 15 preoţi şi diaconi, din care a făcut parte şi protopopul de Bistriţa, Alexandru Vidican. Răspunsurile la Sfânta Liturghie, la care au luat parte sute de credincioşi, autorităşi locale, judeţene şi centrale, au fost date de corala „Andrei Mureşanu“ din Bistriţa, dirijată de arhid. Cornel Pop.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Andrei a tâlcuit Evanghelică citită la Sfânta Liturghie, în care s-a relatat minunea Învierii fiicei lui Iair: „Domnul Iisus Hristos a venit să biruiască păcatul, moartea şi iadul. A venit să ne dăruiască nouă tuturor viaţă veşnică. O demonstraţie practică ne-o face în duminica aceasta, arătându-ne că este Domnul vieţii şi al morţii, prin minunea învierii fiicei lui Iair“.
Distincţii şi prezentare de carte
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Andrei a oferit mai multe distincţii. Astfel, pentru lucrarea pastoral-misionară realizată până acum, ierarhul l-a hirotesit iconom stavrofor pe parohul Grigore Linul. De asemenea, primarul Sorin Aurel Mititean a primit din partea ierarhului cea mai mare distincţie a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi anume „Crucea Transilvană“. Distincţia a fost oferită primarului ca semn de mulţumire pentru sprijinul acordat bisericilor de pe raza comunei. A urmat un moment cultural, în cadrul căruia IPS Mitropolit Andrei le-a prezentat credincioşilor din Chintelnic volumul „Restituţio Grigore Pletosu“, scrisă de teologul Iuliu-Marius Morariu şi apărută recent la Editura „Renaşterea“ a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi la Editura „Eikon“.
„Acest sat este unic din punct de vedere al credinţei şi al păstrării tradiţiilor şi al oamenilor care au răsărit de aici. Părintele Grigore Pletosu este un simbol pentru dumneavoastră şi un exemplu pentru noi, pentru cei de astăzi, când toate sunt relative şi ar trebui să ne uităm în sus, la credinţa lui. Părintelui Grigore Pletosu i s-au dedicat mai multe lucrări, dar de data aceasta, un tânăr al nostru, Iuliu Morariu, care a făcut Teologia la Cluj, a scris această monografie şi-l felicităm. De asemenea, vă felicităm pe dumneavoastră că de aici îşi are obârşia părintele Pletosu“, a spus Părintele Mitropolit Andrei.
Protopopul Grigore Pletosu, născut în localitatea bistriţeană Chintelnic, este o figură marcantă atât pentru viaţa bisericească transilvăneană, cât şi pentru cea culturală. El este ctitorul sediului Protopopiatului Bistriţa şi al Bisericii „Sfinţii Trei Ierarhi“, în curtea căreia este înmormântat.
Sfinţire în parohia maramureşeană Posta
Pictura bisericii cu hramurile „Sfântul Ilie“ şi „Sfântul Nectarie“ din Parohia Posta, Protopopiatul Chioar, a fost sfinţită de către Preasfinţitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotonit un preot. „În Parohia Posta, Protopopiatul Chioar sunt 80 de familii, aproximativ 280 de suflete, care au construit în ultimii 15 ani, o biserică impresionantă, au înzestrat-o cu toate cele necesare şi au împodobit-o cu pictură potrivită cultului nostru. A fost o mare bucurie când am sfinţit pictura şi am fost împreună cu credincioşii de aici, în zi de sărbătoare“, a spus PS Iustin Sigheteanul. La final, parohul Dorin Tămaş a fost hirotesit iconom stavrofor şi a primit o gramată episcopală, iar consiliul parohial şi cei care au ajutat biserica au primit diplome de vrednicie. Prăznuirea Sfântului Ierarh Nectarie, al doilea hram al bisericii din Parohia Posta, a fost o sărbătoare importantă pentru comunitate, pentru că, după 14 ani, au fost binecuvântate lucrările de pictură, conform celor precizate de parohul Dorin Tămaş. (Grigore Sâmboan, Oana Rusu)