Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Şi ei sunt asemenea nouă“, la Galaţi
Marţi, 25 noiembrie a.c., Sectorul social-filantropic al Episcopiei Dunării de Jos, împreună cu Asociaţia Naţională a Surzilor din România, filiala Galaţi, şi Şcoala Specială de Surzi „P. P. Neveanu“ din Galaţi, a organizat, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Casian, Chiriarhul locului, spectacolul intitulat „Şi ei sunt asemenea nouă“. Pe parcursul celor două ore ale manifestării găzduite de Teatrul Muzical „Nae Leonard“, copiii hipoacuzici ai Şcolii Speciale de Surzi „P. P. Neveanu“ au susţinut un program religios-artistic, care a constat din recitarea de poezii şi interpretarea de cântece în limbaj mimico-gestual. Arhimandritul Daniil Oltean, vicar administrativ al eparhiei şi delegatul Preasfinţitului Casian, a oferit copiilor diplome de participare „Sf. Stelian“ şi a adresat un cuvânt de învăţătură celor prezenţi, în care a arătat rolul dragostei creştine de care trebuie să dăm dovadă faţă de aproapele nostru, adică de aceşti copii, depăşind barierele trupului şi neputinţelor omeneşti, fără sa uităm că „şi ei sunt asemenea nouă“. La eveniment au mai participat corul Seminarului Teologic „Sf. Ap. Andrei“ din Galaţi şi eleve de la Aşezământul Social-Filantropic „Sf. Vasile cel Mare“ din Galaţi.
Tot marţi, Episcopia Dunării de Jos, în colaborare cu Departamentul teologic al Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos“ din Galaţi, a organizat conferinţa cu tema „Comunicarea în teologie. Şanse, riscuri, perspective“. Evenimentul s-a dorit a fi o dezbatere interdisciplinară pe tema comunicării în Teologie şi a implicaţiilor pe care aceasta le are în societatea contemporană. Alături de profesori din cadrul Departamentului teologic, au conferenţiat şi cadre didactice de la Facultăţile de Ştiinţe, Istorie şi Filosofie, printre temele abordate numărându-se, de exemplu, „Între limbajul de lemn şi teologia scolastică“ (pr. prof. univ. dr. Ionel Ene - Departamentul de teologie), „Religia în contextul societăţii moderne: valori religioase şi valori democratice“ (lect. dr. Ion Corduneanu -Facultatea de Filosofie din Galaţi) sau „Observaţii privind riscurile comunicării teologice în societatea contemporană“ (conf. univ. dr. Denisia Liuşnea - Facultatea de Istorie). În încheierea sesiunii de comunicări, participanţii şi-au exprimat bucuria şi, în acelaşi timp, necesitatea dialogului interdisciplinar, ca premisă a unei mai bune comunicări şi, totodată, cunoaşteri reciproce.