De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Şi scriitorii au nevoie de mântuire“
Astăzi, la împlinirea a 123 de ani de la trecerea la cele veşnice a lui Mihai Eminescu, în multe părţi ale ţării au loc slujbe de pomenire şi rugăciuni pentru mântuirea sufletului marelui poet român. La cimitirul Bellu din Bucureşti, unde este mormântul lui Eminescu, va avea loc, începând cu ora 12:00, un parastas organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, de către sectoarele Teologic-educaţional şi Administrativ-bisericesc.
Slujba de la cimitirul Bellu va fi oficiată de Preasfinţitul Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de slujitori. Parastase la Ipoteşti şi Vovidenia Pomenirea poetului se va face astăzi şi în Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din incinta Memorialului Ipoteşti, din judeţul Botoşani, începând cu ora 9:30. "După acest moment, în Amfiteatrul "Laurenţiu Ulici" al Memorialului Ipoteşti se vor decerna premiul "Laudatio - traducere şi promovare a operei eminesciene" şi premiile concursului "Porni Luceafărul" - ediţia a XXXI-a", a precizat pr. Valentin Tincu, parohul bisericii amintite. O altă slujbă de pomenire va fi oficiată la Schitul Vovidenia, aparţinând Mănăstirii Neamţ. "Ca în fiecare an, aici, în poiana liniştii, la Vovidenie, îi vom face slujba Parastasului şi, după îndătinata rânduială liturgică, vom intona "Lumină lină", cântare pe care Mihai Eminescu a îndrăgit-o, lăsând prin testament să i se cânte la ceasul vremelnicei despărţiri." Pe o filă de Ceaslov, un ieromonah nemţean care l-a spovedit şi împărtăşit pe Eminescu lăsa posterităţii o adnotare impresionantă. Era în Postul Naşterii Domnului a anului 1887, pe când poetul se afla la ospiciul de la Neamţ, iar duhovnicul a scris în acea consemnare: "… după spovedanie, mi-au sărutat mâna şi au spus: "Părinte, să mă îngropaţi la ţărmurile mării şi să fie într-o mânăstire de maici, să ascult ca în fiecare seară cântarea Lumină lină". Dacă iubim pe scriitorii care ne-au făcut viaţa mai frumoasă, care ne-au mângâiat clipele de singurătate prin măiestritele lor rânduri, se cade să-i troienim nu doar cu dulci amintiri, simpozioane şi colocvii, să-i purtăm nu doar în calendarul cultural al naţiei, ci şi într-un pomelnic al inimii. Este cea mai convingătoare dovadă de nesfârşită recunoştinţă să ne rugăm şi pentru mântuirea lor. Şi scriitorii au nevoie de mântuire", a spus arhim. Mihail Daniliuc, egumenul Schitului Vovidenia. "Numai poetul" la Iaşi Muzeul Literaturii Române din Iaşi şi Societatea Culturală "Junimea '90" organizează astăzi, începând cu ora 10:00, la Muzeul "Mihai Eminescu" din Parcul Copou, evenimentul cultural "Numai Poetul". Omagiul dedicat lui Mihai Eminescu va cuprinde momente artistice susţinute de elevi ai Şcolii "Junior", Şcolii Generale "Carol I", Şcolii Generale "Titu Maiorescu", Şcolii Generale "Ştefan Bârsănescu", Şcolii Generale "Elena Cuza" şi ai Colegiului Naţional "Costache Negruzzi" Iaşi; Conferinţa Eminescu şi lumea teatrului, susţinută de criticul dramatic Ştefan Oprea; un spectacol de muzică şi poezie, organizat în colaborare cu grupul "Crizantema" al Casei Municipale de Cultură "Mihai Ursache" Iaşi şi un moment special, lectură liberă a poeziilor eminesciene la care sunt invitaţi să participe spectatorii, intitulat "Să-l citim pe Eminescu!".