Soborul Catedralei Patriarhale a mers astăzi, 24 decembrie 2024, în Ajunul Crăciunului, în procesiune cu icoana Nașterii Domnului la Reședința Patriarhală. Preoții, diaconii și psalții lăcașului de rugăciune au fost întâmpinați de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în Salonul Sfinților Români.
Simplitate
Dacă nu poţi explica simplu un lucru, probabil că nu l-ai înţeles suficient de bine. Neştiinţa, necunoaşterea, nesiguranţa şi toate cele care se împotrivesc adevăratei înţelegeri se ascund în multă şi încurcată filosofie. Adevărul se face cunoscut în evidenţe. Simplu şi fără multă încurcătură.
Când văd pe cineva explicând în aşa fel încât doar el înţelege, primul lucru la care mă gândesc este "săracul de el, cum se ascunde în spatele dicţionarului". Când spui adevărul, nu te temi de înţelegerea celorlalţi, ci te bucuri de ea. Nu te temi că-ţi va fi pusă la îndoială poziţia sau discursul. Nu te temi de întrebări pe marginea a ceea ce spui. E greu să-ţi aperi propria poziţie dobândită prin diverse tertipuri şi să spui adevărul în acelaşi timp. Ca să poţi spune mereu Adevărul ar trebui să-ţi schimbi toată viaţa făcându-te următor Lui, şi nu să încerci să-l schimbi după mintea ta. Iar la asta se ajunge prin simplitate şi simplificare. Minciuna şi înşelarea au nevoie de multe complicări ca să poată ameţi mintea omului. "Simplitatea nu este un ţel. Ajungi la simplitate dacă te apropii de tâlcul adevărat al lucrurilor", spunea un mare om care s-a apropiat frumos de Dumnezeu. Un om care a vrut să priceapă tâlcul simplu şi adevărat al lucrurilor cioplindu-le în lemn, în piatră şi în metal. Îi putem admira şi azi "Poarta sărutului", care arată esenţa dragostei dintre bărbat şi femeie, şi "Masa tăcerii", care este o altă cină de taină, sau "Coloana infinitului", care ne arată toată istoria omenirii. "Te slăvesc pe Tine, Părinte, Doamne al cerului şi al pământului, căci ai ascuns acestea de cei înţelepţi şi pricepuţi şi le-ai descoperit pruncilor", spune Hristos arătând cum anume se ajunge la adevăratul tâlc al lucrurilor. Lucrurile cele mai importante în viaţă nu au nevoie de multă şcoală. Au nevoie în schimb de a ne descălţa de praful zilnic când ne apropiem de ele şi a le primi cu toată luarea- aminte. Tocmai ca să nu ne putem lăuda că prin vreun merit al nostru am ajuns să înţelegem, esenţa lucrurilor ni se arată atât de simplă. Aşadar, data viitoare când cineva încearcă să vă explice ceva alambicat şi încurcat în aşa fel încât să nu înţelegeţi nimic, dar să vă minunaţi de modul în care ştie să vorbească, nu vă temeţi să vă ridicaţi şi să-i cereţi să explice pe înţeles. Iar dacă nu poate, aveţi tot dreptul să vă îndoiţi de faptul că ştie despre ce vorbeşte. Tot ce este adevărat şi esenţial poate fi spus simplu. Labirinturile sunt făcute nu pentru a descoperi ceva, ci pentru a-i pierde pe cei care s-ar încumeta să intre în ele. Cu atât mai mult labirinturile făcute pentru minte sunt mai periculoase pentru că vor să piardă minţile oamenilor şi odată cu ele şi inimile lor.