În Duminica Sfinților Români, 22 iunie, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, i-a vizitat pe credincioșii Parohiei Petnic din Protopopiatul Băile Herculane, județul Caraș-Severin. Ierarhul a sfințit icoanele din interiorul bisericii, dar și câteva din exterior, realizate recent și care întregesc veșmântul picturii sfântului lăcaș ocrotit de Sfinții Apostoli Petru și Pavel, dar și de Sfântul Vasile cel Mare.
Simpozion comemorativ la Cercul Militar Iași
În 12 și 13 mai 2025, Cercul Militar Iași a găzduit Simpozionul „România - Republica Moldova: 80 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. Perspective și interpretări istorice”, un eveniment de înaltă ținută academică și spirituală, organizat de Institutul pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară.
Manifestarea a fost prilejuită de comemorarea a două momente istorice de referință pentru istoria neamului românesc: 80 de ani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial și 85 de ani de la tragicele rapturi teritoriale din anul 1940.
Lucrările simpozionului au debutat în dimineața zilei de 12 mai, în prezența unor personalități ale vieții academice, culturale, militare și religioase din România și Republica Moldova.
În deschiderea oficială a evenimentului, a fost rostit un cuvânt de binecuvântare de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a subliniat importanța păstrării memoriei istorice și a rugăciunii pentru cei care au suferit sau s-au jertfit în timpul războiului: „Plecarea administrației românești în ’40 a constituit, în lunile următoare, până la revenirea armatei în ’41, un moment foarte greu pentru preoții din Basarabia. Au revenit autoritățile care, la Moscova, erau deja bolșevizate de douăzeci de ani. Acestea au văzut în Basarabia o viață creștină autentică, așa cum era, de fapt, și în dreapta Prutului, iar autoritățile sovietice au avut o atitudine extrem de dificilă. Apoi, toată lucrarea pe care misiunea ortodoxă a desfășurat-o dincolo de Nistru, în acei ani atât de problematici și atât de contestați. Câte biserici au fost redeschise (căci fuseseră închise cu douăzeci de ani înainte), câți locuitori ruși, moldoveni, ucraineni din acea regiune, care nu mai avuseseră preot pentru o înmormântare, pentru o cununie, pentru un botez, au beneficiat de sutele de preoți care au fost trimiși din țară pentru a redeschide bisericile, pentru a săvârși acolo sfintele slujbe, pentru a desfășura acolo lucrare educațională și de caritate”.
Au urmat alocuțiunile reprezentanților organizatorilor, precum și ale autorităților centrale și locale, care au evidențiat rolul dialogului istoric în consolidarea identității naționale și a valorilor comune dintre cele două state românești.
În cadrul sesiunilor plenare și de comunicări, istorici și cercetători din România și Republica Moldova au susținut prelegeri pe teme relevante legate de contextul geopolitic al anilor 1940-1945, urmările războiului și impactul acestora asupra destinului național.
Dr. Carmen-Sorina Rîjnovean, directorul Institutului pentru Studii Politice de Apărare și Istorie Militară, a oferit detalii despre obiectivele științifice ale simpozionului, evidențiind necesitatea unei reflecții lucide și responsabile asupra trecutului, pentru o mai bună înțelegere a prezentului: „Activitatea științifică de astăzi este dedicată comemorării a 80 de ani de la oprirea celui de-Al Doilea Război Mondial. A fost un eveniment științific pe care noi l-am gândit și l-am organizat încă de anul trecut. În același timp, însă, anul acesta mai este un eveniment istoric important pe care îl marcăm: 85 de ani de la rapturile teritoriale din 1940. Având în vedere cele două evenimente, importanța lor pentru istoria noastră și pentru istoria Republicii Moldova, precum și o colaborare bilaterală extrem de bogată și de consistentă cu partenerii din Republica Moldova, am decis împreună să organizăm o activitate științifică ce să aducă împreună istorici militari și cercetători din cele două țări”.