În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion comemorativ la Mănăstirea Cocoş, Tulcea
Mănăstirea tulceană Cocoş a găzduit săptămâna trecută simpozionul comemorativ "Arhimandritul Visarion - ctitorul şi stareţul Mănăstirii Cocoş. 150 de ani de la moarte". Evenimentul cultural, organizat în parteneriat cu Episcopia Tulcii, a de-butat cu Sfânta Liturghie şi slujba Parastasului, oficiate de Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjurat de un sobor de stareţi şi ieromonahi din mănăstirile tulcene. "Simpozionul comemorativ s-a desfăşurat în sinodiconul "Visarion Făgărăşa-nul" din incinta mănăstirii, sub preşedinţia Preasfinţitului E-piscop Visarion. În lu-ările de cuvânt au fost subliniate diferitele aspecte ale vieţii şi personalităţii complexe a stareţului Visarion, la loc de cinste stând viaţa duhovnicească şi sfântă, precum şi patriotismul ardent. Alte aspecte au vizat activitatea culturală şi tipografică a stareţului Visarion, valoarea informaţională a în-semnărilor de pe cărţile de cult din muzeul mănăstirii sau rolul Mănăstirii Cocoş la mijlocul şi în a doua parte a secolului al XIX-lea, în păstrarea credinţei şi evlaviei româneşti într-o Dobroge aflată sub administraţie otomană.
La eveniment au participat stareţii şi stareţele mănăstirilor şi schiturilor tulcene, oameni de cultură şi apropiaţi ai Episcopiei Tulcii, reprezentanţi ai Institutului de Cercetări Eco Muzeale din Tulcea, pr. Eugen Drăgoi, reprezentantul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, precum şi profesorul universitar Octavian Bot-negru de la Facultatea de Istorie din Iaşi. Simpo-zio-nul s-a finalizat prin câteva direcţii şi obiective culturale, patrimoniale şi spirituale pentru viitor, pe termen mediu şi lung, precum şi printr-un moment de re-culegere la mormântul sta-reţului Visarion", a precizat pr. Felix Neculai, consilier cultural al Episcopiei Tulcii. (I.B.)