În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion cultural la Centrul de zi „Sfânta Sofia”
În preajma zilei de 24 ianuarie, la instituțiile de învățământ de stat, precum și la centrele de zi pentru copii, au fost organizate diferite activități cultural-religioase cu scopul de a prezenta generațiilor mai tinere semnificația Unirii Principatelor Române. O asemenea activitate a fost organizată marți, 23 ianuarie, de Centrul de zi pentru copii „Sfânta Muceniță Sofia” al Arhiepiscopiei Bucureștilor.
Evenimentul cultural dedicat Unirii Principatelor Române, derulat la Centrul de zi pentru copii „Sfânta Muceniță Sofia”, al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a debutat cu simpozionul cu tema „Uniți în cuget și simțiri…”, susținut de prof. Viorica Provian în paraclisul așezământului. Cei mici au aflat despre însemnătatea istorică a evenimentului de la 24 ianuarie 1859, dar și despre contextul istoric al unificării. „Procesul unificării începuse încă din 1848, prin apropierea culturală și economică între cele două țări în timpul lui Mihail Sturdza și Gh. Bibescu. După momentul 5 ianuarie 1859, când Alexandru Ioan Cuza a fost ales în unanimitate domnitor în Moldova, a urmat ziua de grație 24 ianuarie, când deputatul Vasile Boerescu a propus alegerea aceluiași domnitor pentru Țara Românească. Entuziasmul popular din acele zile a fost consemnat în articole și scrisori, în mărturii impresionante: patru zile de sărbătoare cu steaguri și flori, sub arcuri de triumf împodobite cu verdeață si pânză tricoloră, cu dansuri și cântece patriotice”, a spus prof. Viorica Provian.
Prin desfășurarea acestui simpozion, organizatorii au dorit reactualizarea momentelor istorice de la 1859 și insuflarea generației de azi a sentimentului național. „Sentimentul patriotic se zidește în inimile curate ale copiilor, pentru că fără această «zidire» nu poate exista «înălțare». Valorile au nevoie de pământul proaspăt și viu al sufletului, gata să primească ploaia binecuvântată a iubirii față de istoria națională, față de limba și credința strămoșilor. Astfel, prin intermediul acestui simpozion, cei prezenți au avut posibilitatea de a trăi bucuria acelor momente istorice, prin rememorarea clipelor de mare densitate patriotică, de vibrație a tuturor inimilor în celebra «Horă a Unirii», o unire «în cuget și simțiri», adică în gând și sentiment, în cuvânt și faptă”, a mai spus prof. Viorica Provian.
Îmbrăcați în costume tradiționale românești, copiii au susținut un recital de cântece patriotice, fiind coordonați de prof. de muzică Lucica Vâlcan, voluntar în cadrul Centrului de zi „Sfânta Muceniță Sofia”. Activitatea culturală s-a încheiat cu Hora Unirii.