În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion de Drept bisericesc la Palatul Patriarhiei
La Palatul Patriarhiei din București au debutat miercuri, 20 septembrie, sesiunile de lucru din cadrul Simpozionului de Drept bisericesc „Teologia Canonică și Dreptul Bisericesc în Ortodoxie: contribuția pr. prof. univ. dr. Liviu Stan (1910-1973)”. Timp de două zile participă la eveniment profesori de Drept bisericesc, specialiști și doctoranzi în acest domeniu, care vor evidenția contribuția majoră a pr. prof. dr. Liviu Stan la dezvoltarea studiilor de Teologie canonică și Drept bisericesc. Lucrările întrunirii științifice se vor încheia joi seară, 21 septembrie.
În deschiderea lucrărilor simpozionului, desfășurat în Sala Conventus a Palatului Patriarhiei, părintele prof. dr. George Grigoriță, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, a rostit un cuvânt de bun venit participanților la manifestarea științifică, iar apoi pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, vicar eparhial onorific, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis cu acest prilej, intitulat „Părintele prof. univ. dr. Liviu Stan (1910-1973): un teolog erudit și un profesor creator”.
În continuare, dr. Ciprian Olinici, secretar de stat pentru Culte, a adresat un cuvânt de felicitare din partea instituției pe care o reprezintă, punctând repere din activitatea preotului profesor Liviu Stan în cadrul Ministerului Cultelor. „Toate perioadele în care preotul profesor Liviu Stan a lucrat în cadrul Ministerului Cultelor, respectiv Departamentul de Stat pentru Culte, au fost cu siguranţă printre cele mai problematice, complexe şi sensibile din istoria relaţiilor dintre Stat şi Culte în ţara noastră. Cunoașterea personalităților care au fost implicate în istoria relațiilor Stat-Culte și au contribuit activ la definirea principiilor de organizare și funcționare a cultelor în perioade istorice dificile reprezintă o datorie a noastră, a tuturor celor ce trăim astăzi pe deplin libertatea de a ne manifesta credința religioasă. Adresez felicitări organizatorilor acestui simpozion și îi asigur de sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte în vederea organizării altor evenimente cultural-religioase care pot pune în valoare și defini principii fundamentale ale vieții religioase din România”, a spus dr. Ciprian Olinici.
A urmat pr. conf. dr. Irimie Marga, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Sibiu, care a citit un mesaj cu caracter evocator, transmis de Ileana Fendt, fiica părintelui prof. dr. Liviu Stan: „Am aflat cu multă bucurie și emoție despre faptul că la București se organizează un simpozion cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la trecerea în veșnicie a tatălui meu, părintele prof. dr. Liviu Stan. Acest fapt mi-a creat o emoție deosebită și mi-am adus aminte de clipele fericite când am fost împreună. Am fost o familie minunată, cu părinți ca niște sfinți, care ne-au crescut în spirit de credință și adevăr. Le păstrăm o amintire pioasă. Din nefericire, comunismul ne-a distrus familia, fiind obligați să părăsim țara. Părinții au suferit foarte mult, având de îndurat multe dificultăți. (...) Îmi exprim gratitudinea față de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și față de toți profesorii de teologie din București, Sibiu și din țară, care au organizat acest minunat simpozion. Veșnică să-i fie pomenirea”.
Părintele conf. dr. Irimie Marga a prezentat și cele zece volume din seria pe care a coordonat-o, „Biserica și Dreptul. Studii de Drept canonic ortodox”, prin care este readusă în actualitate opera marelui profesor pr. dr. Liviu Stan.
În cadrul primei sesiuni de comunicări, moderată de pr. prof. dr. Ștefan Buchiu, au fost susținute următoarele referate: prof. univ. dr. Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei Române - „Biserică și identitate. Provocări în spațiul ortodox contemporan”; Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud - „Organizarea bisericească potrivit pr. prof. Liviu Stan: aspecte problematice încă actuale în Ortodoxie”; prof. dr. Corneliu Liviu Popescu, Facultatea de Drept a Universității din București - „Recunoașterea de stat a ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române în perioada comunistă: aspecte juridice și canonice”; pr. conf. dr. Mihai Iulian Constantinescu, Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova - „Contribuția părintelui prof. Liviu Stan la dezvoltarea doctrinei canonice privind principiile pentru organizarea și conducerea Bisericii”.
În partea a doua a zilei au fost programate alte trei sesiuni de comunicări în care au fost lecturate referate științifice, fiecare întâlnire încheindu-se cu dezbateri pe seama celor prezentate.