În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozionul „Teologia canonică și Dreptul bisericesc în Ortodoxie”, la final
Simpozionul de Drept bisericesc „Teologia canonică și Dreptul bisericesc în Ortodoxie: contribuția pr. prof. univ. dr. Liviu Stan (1910-1973)” s-a încheiat joi, 21 septembrie, la Palatul Patriarhiei. Au avut loc ultimele sesiuni de comunicări, dar și o întâlnire de consultare a titularilor catedrelor de Drept bisericesc de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din țară. De dimineață, a fost săvârșită și o slujbă de pomenire pentru profesorii de Drept bisericesc trecuți la Domnul.
De dimineață, la Biserica „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru pr. prof. dr. Liviu Stan, dar și pentru foștii profesori de Drept bisericesc și alți ostenitori ai acestei discipline trecuți la Domnul. Din soborul de slujitori condus de arhim. lect. dr. Casian Rușeț, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, au făcut parte preoți profesori care slujesc în prezent catedrele de Drept bisericesc ale instituțiilor de învățământ teologic din țară.
Preoții profesori, împreună cu doctoranzii și ceilalți participanți, au mers la Palatul Patriarhiei, unde a continuat simpozionul cu ultimele patru sesiuni de comunicări.
În cadrul celei de-a cincea sesiuni au prezentat: prof. dr. Sorin Joantă - „Mirenii în Biserică, revelație și fundament în Biserica Ortodoxă”; avocat drd. Răducu Zidaru - „Viziunea părintelui profesor Liviu Stan asupra drepturilor mirenilor de a participa la exercitarea puterii bisericești și la sinoade (perioada secolului 20)”; protos. drd. Iustin Taban - „Participarea monahilor la viața Bisericii, alături de clerici și laici, ca întregire a principiului organic (constituțional bisericesc)”.
Cea de-a șasea sesiune a fost moderată de pr. conf. dr. Gheorghe Holbea de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și a cuprins trei prezentări. Primul referent a fost arhim. drd. Andrei Anghel, vicar patriarhal, care a susținut lucrarea cu tema „Viața monahală în scrierile pr. prof. Liviu Stan”. „Remarcăm interesul pr. prof. Liviu Stan pentru tema monahismului din faptul că a cercetat literatura străină de specialitate, a scris despre monahismul egiptean, athonit și monahismul românesc, în special. În toate scrierile sale, părintele profesor a prezentat monahismul ca fiind cea de a treia stare din Biserică, împreună cu laicii și clericii, subliniind statutul special al celor care îmbrățișează viața monahală, creat prin cele stabilite în Sfintele Canoane și regulile monahale. A remarcat și apreciat laudativ buna rânduială și disciplina vieții monahale, dar în același timp a sesizat și a criticat chiar în termeni duri cazurile de neorânduială mănăstirească și sminteală provocată de acestea în anumite situații”, a spus părintele arhimandrit Andrei Anghel.
A urmat protos. dr. Iachint Vardianu, inspector eparhial la Cancelaria Sfântului Sinod, cu tema „Sinodalitatea potrivit pr. prof. Liviu Stan”, sesiunea fiind încheiată de pr. prof. dr. George Grigoriță, consilier patriarhal și cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, cu referatul „Actualitatea scrierilor pr. prof. Liviu Stan pentru Ortodoxia contemporană”. „O mare contribuție a sa este în ceea ce privește modul în care autocefalia trebuie să fie înțeleasă în Biserică, cum trebuie ea să se dezvolte și mai ales cine este autoritatea care poate să o acorde și cine poate să o și recunoască. Face aici o distincție între autoritatea care acordă autocefalia, adică Biserica-mamă – cum o numește el, preluând din terminologia slavă, și Biserica-fiică, cea care o primește. Apoi, pentru recunoaștere, acea autocefalie trebuie să fie recunoscută de întreaga Biserică, pentru că fără o recunoaștere universală nu poate să existe o Biserică autocefală. De aici, părintele profesor dezvoltă o altă problemă care exista în epocă, și anume cea a diasporei ortodoxe. Bisericile autocefale, spune el, trebuie să aibă dreptul de a-și păstori propria diasporă. Părintele Liviu Stan gândește că orice Biserică are dreptul și îndatorirea de a-și păstori propria diasporă, dar pentru a o aduce la maturitate, nu pentru a o ține continuu sub autoritatea ei, pentru că fiecare Biserică locală are la rândul ei dreptul de a se maturiza, de a deveni autonomă. Și aici, părintele Liviu Stan are o contribuție foarte mare în ceea ce privește organizarea diasporei”, a precizat pr. prof. dr. George Grigoriță.
În continuare, titularii catedrelor de Drept bisericesc de la Facultățile de Teologie Ortodoxă din țară s-au reunit într-o sesiune de consultări, în care au vorbit despre viitoare proiecte și inițiative de promovare a Dreptului bisericesc.
Ziua s-a încheiat cu ultimele două sesiuni de comunicări, dedicate doctoranzilor în acest domeniu.