La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Simpozion de Drept canonic la Arad
Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii „Aurel Vlaicu“ a organizat în perioada 10-12 septembrie 2008, cu binecuvântarea Preasfinţitului Timotei, Episcopul Aradului, Ienopolei şi Hălmagiului, un simpozion Internaţional de Drept Canonic cu tema: „Locul principiilor canonice în organizarea şi lucrarea Bisericilor Ortodoxe Autocefale“, reunind profesori de Drept Bisericesc din ţară şi străinătate, informează Basilica.
Iniţiatorul acestui proiect, pr. prof. univ. dr. Constantin Rus, profesor de Drept Bisericesc la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Arad, a subliniat importanţa acestui simpozion prin aceea că „Dreptul canonic are o relevanţă practică fundamentală în ceea ce priveşte misiunea Bisericii în lume, relaţiile interortodoxe, precum şi relaţia Bisericii cu puterea seculară. Temele abordate în lucrările conferenţiarilor se axează pe problematica viabilităţii şi aplicabilităţii concrete a principiilor canonice în noul context panortodox, cu referire specială la relaţiile dintre Bisericile Ortodoxe Autocefale şi la problematica diasporei“. În cadrul acestei manifestări, s-a decernat şi titlul de Doctor Honoris Causa prof. Panagiotos Christinakis, de la Facultatea de Teologie din Atena, personalitate marcantă a Dreptului Bisericesc Ortodox.