În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion dedicat Anului comemorativ la Ploieşti
Parohia Eroilor Tineri - „Înălţarea Domnului“ din Ploieşti a organizat ieri, 25 septembrie, Simpozionul „Constantin Brâncoveanu - ctitor, domn şi martir“. Programul acestui eveniment a cuprins Sfânta Liturghie arhierească, un concurs de eseuri religioase, un vernisaj, o sesiune de prelegeri şi un program artistic.
Simpozionul „Constantin Brâncoveanu - ctitor, domn şi martir“ a debutat cu Sfânta Liturghie arhierească, săvârşită de Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, în biserica Parohiei Eroilor Tineri din Ploieşti şi a continuat în după-amiaza zilei de ieri, cu lucrările propriu-zise. „Lucrările simpozionului au fost deschise cu un concurs de eseuri, scrise pe tema Sfinţilor Martiri Brâncoveni de către şcolari şi liceeni de la Şcoala Gimnazială «Toma Caragiu», Colegiul «Alexandru Ioan Cuza» şi Liceul «Toma Socolescu» din Ploieşti. La acest simpozion au contribuit şi cei mai mici copii din parohia noastră, şi anume copii de la Grădiniţa «Sfântul Mina», care au realizat desene pe tema simpozionului, ce au fost vernisate. Au fost premiate cele mai bune şi inspirate eseuri şi, de asemenea, au fost date diplome de participare tuturor participanţilor, inclusiv profesorilor îndrumători: profesori de religie, română şi istorie. În cadrul simpozionului a fost organizată şi o sesiune de prelegeri, susţinută de către prof. univ. dr. Georgeta Filitti, important istoric contemporan, pr. prof. dr. Daniel Benga, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, şi Preasfinţitul Părinte Episcop Varlaam Ploieşteanul. Simpozionul s-a încheiat cu un concert susţinut de Grupul folcloric «Trandafirul prahovean» al Palatului Copiilor din Ploieşti, condus de prof. Cristina Stănescu, şi de corul parohiei noastre «Gloria Dei», condus de prof. dr. Ovidiu Badea“, a precizat pr. Claudiu Băzăvan, slujitor la Parohia Eroilor Tineri din Ploieşti.
Acest simpozion organizat la biserica cu hramurile „Înălţarea Domnului“ şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, a Parohiei Eroilor Tineri din Ploieşti, a mai spus pr. Claudiu Băzăvan, are scopul de a marca cei 300 de ani de la martiriul Sfinţilor Martiri Brâncoveni, dar mai ales de a evidenţia că Sfântul Constantin Brâncoveanu este pentru fiecare român „cel care ne defineşte cel mai fidel aspiraţiile, cel care ne susţine neîncetat şi convingător cauza personală şi naţională“.
„În acest an dedicat jertfei Sfinţilor Martiri Brâncoveni, şi parohia noastră îşi aduce o contribuţie şi, în acelaşi timp, redescoperă modelul de generozitate, nobleţe şi jertfelnicie pe care îl reprezintă Sfântul Constantin Brâncoveanu. Dacă există în istoria neamului un român emblematic, acesta este fără îndoială Constantin Brâncoveanu, şi din acest motiv am considerat că este cât se poate de potrivit să realizăm acest eveniment care îmbină munca de cercetare şi de studiu a personalităţii marelui voievod martir şi prinosul de recunoştinţă exprimată pentru marea sa personalitate“, a subliniat pr. Claudiu Băzăvan.
Tot în Ploieşti vor mai fi organizate în perioada 28 septembrie - 3 octombrie şi alte evenimente dedicate Sfinţilor Martiri Brâncoveni, precum conferinţele „Constantin Brâncoveanu – moştenirea sa spirituală“, susţinută de acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici (luni, 29 septembrie, ora 18:00, la Filarmonica „Paul Constantinescu“), „Urmaşii de azi ai familiilor istorice româneşti: memorie de familie şi strategii ale distincţiei“, susţinută de dr. Filip-Lucian Filip (marţi, 30 septembrie, ora 18:30, la Biblioteca „Nicolae Iorga“), „Martiri peste timp“, susţinută de prof. univ. dr. Georgeta Filitti (miercuri, 1 octombrie, ora 18:30, la Biblioteca „Nicolae Iorga“).