De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozion dedicat ctitorilor şi restauratorilor Mănăstirii Dragomirna
Timp de două zile, la Mănăstirea Dragomirna din judeţul Suceava a avut loc a II-a ediţie a Simpozionului „Dragomirna: ctitori şi restauratori“. Evenimentul a reunit istorici, restauratori şi reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi s-a înscris în paginile de istorie ale aşezării monahale ctitorite de mitropolitul Anastasie Crimca.
În perioada 24-25 august 2014, la Mănăstirea Dragomirna s-a desfăşurat un simpozion naţional, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, şi cu ajutorul financiar al Secretariatului de Stat pentru Culte. Intitulat „Dragomirna: ctitori şi restauratori“, simpozionul ajuns la acea de-a doua ediţie a pus în discuţie teme referitoare la ctitorii complexului monahal. Duminică seara a fost oficiată o slujbă de Te Deum şi Parastasul pentru ctitorii şi restauratorii mănăstirii, în prezenţa Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Pimen. În continuare a avut loc deschiderea oficială a evenimentului. În cuvântul de deschidere, stavrofora Macrina Săuciniţanu, stareţa Mănăstirii Dragomirna, a mulţumit Secretariatului de Stat pentru Culte, care a susţinut financiar desfăşurarea acestui simpozion. În acelaşi timp, stavrofora Macrina Săuciniţanu a subliniat faptul că manifestarea „Dragomirna - ctitori şi restauratori“ se doreşte a fi o continuare a activităţii culturale de promovare a patrimoniului cultural şi naţional şi de prezentare a rezultatelor cercetărilor ştiinţifice referitoare la istoria Mănăstirii Dragomirna, iniţiate în anul 2009 prin Simpozionul „Dragomirna şi ctitorii ei“.
Locul de metanie al mitropolitului Anastasie Crimca
Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen a apreciat rolul acestei manifestă ri „pentru trezirea neamului şi pentru revenirea memoriei unui popor care îşi pierde moştenirea culturală“. A urmat vizitarea bisericii-monument istoric, precum şi a muzeului aflat în incintă. Cu ocazia organizării simpozionului, s-a aflat locul de metanie al mitropolitului Anastasie Crimca – biserica veche a Dragomirnei şi locul de veci al marelui ctitor Luca Stroici -biserica schitului Dragomirnei. Prof. Petronel Zahariuc, prof. Alexandru Pînzar şi prof. Bogdan Atanasiu au completat un pomelnic al ctitorilor uitaţi din veacurile XVII şi XVIII. La secţiunea restauratori sau prezentat lucrări de restaurare ale mănăstirilor Dragomirna, Putna şi Secu. Firul care a legat aceste comunică ri a fost comemorarea arhitectului Ioana Grigorescu, care s-a implicat cu multă trudă şi înţelepciune în restaurarea multor mănăstirii în perioada anilor â60-â70, de la naşterea căreia se vor împlini 100 de ani în 2015. Restauratori de renume, precum Oliviu Boldura, Stelian Onica, Carmen Solomonea, au descris etape din restaurările pe care le-au făcut în ultimii ani la Mănăstirea Dragomirna. „Prin prezentă ri PowerPoint s-au marcat etape din proiectele de restaurare a turlei Bisericii «Pogorârea Duhului Sfânt», restaurarea iconstasului şi a frescelor ce împodobesc interiorul acestei biserici. Printre cei care au susţinut comunicări s-au aflat specialişti din lumea laică, dar şi vieţuitori ai mănăstirilor care au fost restaurate şi de Ioana Grigorescu. Comunicările ştiinţifice prezentate la acest simpozion au evidenţiat activitatea ctitorilor şi a restauratorilor, mai ales că pe 19 ianuarie 2014 s-au împlinit 385 de ani de la moartea mitropolitului Anastasie Crimca, cel care a ctitorit Dragomirna“, a relatat rasofora Maria Magdalena Gherghina, secretarul Mănăstirii Dragomirna. La final, cei prezenţi au fost invitaţi la un tur al mănăstirii pentru a fi vizitate obiectivele restaurate şi pentru a se aprecia arhitectura mănăstirii (biserica, fortăreaţa cu turnuri şi drum de strajă), evidenţiată prin iluminat arhitectural.