„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
Simpozion dedicat domnitorului Nicolae Alexandru Basarab
Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Calinic, a organizat duminică, 16 noiembrie, Simpozionul „650 de ani de la trecerea la cele veşnice a Domnitorului Ţării Româneşti, Nicolae Alexandru Basarab“, în Sala „Sfântul Ioanichie cel Nou de la Muscel“ din cadrul Protoieriei Câmpulung Muscel. Lucrările simpozionului au fost precedate de slujba Parastasului pentru domnitorul român, la mormântul aflat în biserica Mănăstirii Negru Vodă. După intonarea imnului României de către tenorul Vlad Miriţă, au susţinut comunicări Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Sorin Liviu Damean, doctor în istorie, şi pr. lect. univ. dr. Radu Tascovici, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniţă Filoteia“ din Piteşti. A urmat un program muzical în interpretarea tenorului Vlad Miriţă, acompaniat de Alexandru Burca (pian), Gina Sandu (nai) şi maestrul Mădălin Sandu (vioară).
În timpul domnitorului Nicolae Alexandru Voievod, în mai 1359, Patriarhia de la Constantinopol a recunoscut Mitropolia Ţării Româneşti. La 16 noiembrie 1364, Nicolae Alexandru Voievod moare şi este înmormântat în biserica Mănăstirii Negru Vodă. După tradiţie, mănăstirea a fost ctitorită în anul 1215 de Negru Vodă, fiind apoi rezidită de Basarab I şi de fiul său, Nicolae Alexandru Basarab. (Şerban Niţă)