În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Simpozion dedicat episcopului Eugeniu Laiu
La împlinirea a 45 de ani de la mutarea la Domnul a arhiereului Eugeniu Laiu-Suceveanul, episcop-locţiitor al Constanţei, în Arhiepiscopia Tomisului se desfăşoară mâine, 1 aprilie, slujba de pomenire şi alte manifestări religios-culturale, precizează Biroul de comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului.
Evenimentele, dedicate celui de-al treilea ierarh al Eparhiei Constanţei, înfiinţată în anul 1923, debutează astăzi, 31 martie, cu slujba de pomenire la Biserica "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena I" din Constanţa, locul unde Eugeniu Laiu a fost instalat episcop-locţiitor al Constanţei în 1 noiembrie 1942. Slujba Parastasului începe la ora 9:00 şi va fi săvârşită de pr. Ciprian Stoichin. De asemenea, slujbă de pomenire va fi săvârşită şi la Catedrala arhiepiscopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, la ora 10:00, de către Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Teodosie. Manifestările dedicate ierarhului tomitan vor continua în Sala Magna din Palatul arhiepiscopal, unde se va desfăşura vernisajul expoziţiei "Episcopul Eugeniu Laiu în fotografii de epocă", expoziţie organizată şi prezentată de Ionuţ Druche. După vernisaj, va avea loc un simpozion în care IPS Arhiepiscop Teodosie şi arhim. Paisie Fantaziu vor reliefa aspecte din viaţa şi activitatea episcopului Constanţei. Evenimentele, reunite sub genericul: "45 de ani de la mutarea la Domnul (1 aprilie 1967) a arhiereului Eugeniu Laiu-Suceveanul, episcop-locţiitor al Constanţei (1942-1944)", au fost organizate de Catedrala arhiepiscopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel", Arhiepiscopia Tomisului şi Asociaţia "De la Dunăre la Mare". Episcopul Eugeniu Laiu s-a născut în judeţul Neamţ. După absolvirea Seminarului "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi, în anul 1920 s-a călugărit la Mănăstirea Horaiţa. Tot în acest an a devenit student al Facultăţii de Teologie din Cernăuţi, pe care ulterior a condus-o. În anul 1933, l-a cunoscut şi îndrumat către viaţa monahală pe Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Între 1936 şi 1939 a slujit la biserica ortodoxă română din Paris. A fost scurt timp arhiereu-vicar al Mitropoliei Bucovinei, iar în 1 noiembrie 1942 a fost instalat episcop-locţiitor al Constanţei, eparhie pe care a păstorit-o până în februarie 1944. Ultimii zece ani i-a petrecut la Mănăstirea Horaiţa, unde a trecut la Domnul la vârsta de 73 de ani. (I.B.)