La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
Simpozion dedicat istoriei și culturii mehedințene
La Centrul social-filantropic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Drobeta-Turnu Severin a avut loc luni, 15 mai, deschiderea oficială a lucrărilor Simpozionului Internaţional „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate”, ajuns la ediţia a 15-a.
Manifestarea ştiinţifică şi academică este organizată cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, prin Sectorul cultural şi învăţământ al Centrului eparhial, în parteneriat cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova.
Ziua a debutat cu slujba Sfintei Liturghii săvârşită la orele dimineţii de Preasfinţitul Părinte Episcop Nicodim la Mănăstirea Coşuştea-Crivelnic, județul Mehedinți, care şi-a serbat hramul.
La demersul ştiinţific participă cu lucrări alcătuite după toate rigorile academice ierarhi, profesori de teologie, de istorie, oameni de cultură şi cercetători de prestigiu din România şi din străinătate.
La sesiunea inaugurală au participat și IPS Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și PS Părinte Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria.
Simpozionul „Mehedinţi - istorie, cultură şi spiritualitate” este prilejuit de declararea anului 2023 ca „Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice” și „Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești”. Lucrările celor prezenţi sunt centrate pe accentuarea rolului Bisericii în gândirea unor noi forme și metode pastorale actuale, apropiindu-se mai mult de nevoile și așteptările bătrânilor, iar în ceea ce priveşte lucrarea imnografilor şi cântăreţilor bisericeşti, referatele conferențiarilor sunt un prilej de comemorare a celor ce s-au ostenit prin munca lor, inspirați de Dumnezeu, să compună cântări bisericești și să le interpreteze, spre înaintarea noastră în cunoașterea lui Dumnezeu.
Membrii Corului Kinonia al Episcopiei Severinului şi Strehaiei au interpretat o suită de cântări bisericeşti care au pus în valoare frumuseţea muzicii psaltice şi rolul misionar-pastoral al cântăreţilor bisericeşti în viaţa Bisericii.
Simpozionul se încheie azi, 17 mai.