La Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” din localitatea Lăpușul Românesc (Ruoaia), s-au desfășurat, 13 noiembrie, în ziua de prăznuire a Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, lucrările sinaxei monahale cu
Simpozion dedicat lui George Barițiu în satul natal
La 210 ani de la naștere, George Barițiu a fost comemorat în satul natal, Jucu de Jos, în cadrul unui simpozion naţional intitulat „Esențe Românești. Personalități ale culturii și învățământului în România modernă și contemporană”, aflat la prima ediţie.
Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, inspectori școlari, directori de școală, cadre didactice din toate zonele țării au participat marți, 24 mai, la ediția inaugurală a simpozionului național „Esențe Românești. Personalități ale culturii și învățământului în România modernă și contemporană”.
Anul acesta, pe 4 iunie, se împlinesc 210 ani de la nașterea istoricului și publicistului român transilvănean George Barițiu, cel care este considerat întemeietorul presei românești din Transilvania. Născut la Jucu de Jos, istoricul, ziaristul și omul politic George Barițiu, figură importantă a Revoluției din 1848 din Transilvania, a întemeiat „Gazeta de Transilvania”, a fondat Societatea Astra, al cărei președinte a fost, și a lăsat drept moștenire o operă ce cuprinde aspecte variate de istorie economică, social, culturală și religioasă.
În cadrul evenimentului, PS Părinte Benedict Bistrițeanul, alături de pr. Dan Hognogi, protopopul de Cluj I, și de pr. inspector şcolar Marian Sidon, a săvârşit o slujbă de Te Deum. Personalitatea şi activitatea lui George Bariţiu au fost evocate de către invitaţi şi organizatori, între care personalități ale culturii și învățământului în România modernă și contemporană, organizatorii fiind determinaţi să continue această manifestare şi în cadrul altor ediţii ulterioare, conform directorului Școlii Gimnaziale din Jucu de Sus, prof. Mădălin Gheorghe Lucian Trohonel. De asemenea, au avut loc comunicări științifice, simpozionul fiind structurat în două părți, una dedicată cadrelor didactice și o alta elevilor.
Organizatorii manifestării au fost Școala Gimnazială „Gheorghe Barițiu” din Jucu de Sus, Asociația cultural-istorică „Amicii trecutului nostrum istoric - ATNIS”, Primăria Comunei Jucu, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Jucu de Jos.