De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Simpozion dedicat Patriarhului Justinian Marina în satul său natal
Patriarhul Justinian Marina a fost pomenit miercuri, 22 februarie, la mănăstirea vâlceană Suiești din satul natal, la împlinirea a 122 de ani de la nașterea sa. După slujba Parastasului, ziua a continuat la așezământul monahal cu lucrările simpozionului național intitulat „Grija Patriarhului Justinian Marina față de persoanele vârstnice și cântăreții bisericești”, în cadrul căruia au fost susținute comunicări științifice.
Simpozionul național moderat de părintele protosinghel Antim Motorga, starețul mănăstirii vâlcene Suiești, a debutat cu un cuvânt de binecuvântare transmis de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, citit de părintele Constantin Olariu, consilier eparhial. „Fericitul întru adormire și de veșnică pomenire Patriarh Justinian Marina a avut dificila misiune de a conduce corabia Bisericii Ortodoxe Române în vremuri tulburi și a căutat ca prin activitatea desfășurată să ofere răspunsul cel bun la chemarea Mântuitorului Hristos de a-I urma pe calea jertfei și a iubirii aproapelui, reorganizând fundamental viața internă a Bisericii sub toate aspectele ei. (…) Aceeași grijă a purtat-o și persoanelor vârstnice aflate în cadrul familiilor ori în mănăstiri, organizând Casa de Pensii a Bisericii Ortodoxe Române, poate cel mai important sprijin pentru preoții pensionari și familiile acestora, dar și pentru persoanele ce au fost implicate în activitatea administrativă”, a transmis ierarhul locului.
În continuare au fost prezentate următoarele comunicări: pr. Dorin-Demostene Iancu, directorul Arhivelor Administrației Patriarhale - „Grija Patriarhului Justinian pentru vârstnici: Contextul intern și extern al înființării Casei de Pensii a BOR”; Răzvan Mihai Clipici, directorul componentei cultură din cadrul Sectorului cultură, pictură și restaurare al Administrației Patriarhale - „Vizita Patriarhului Justinian Marina în Sfântul Munte Athos și grija manifestată față de bătrânii sihaștri români aghioriți”; lect. dr. Victor Șapcă de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Craiova - „Patriarhul Justinian Marina și profesorul Nicolae Lungu, promotori ai ideii de uniformitate în cântarea bisericească”; pr. prof. Florin Tudorescu de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea - „Muzica bisericească în gândirea și preocupările Patriarhului Justinian Marina”; pr. prof. dr. Codruț Dumitru Scurtu de la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea - „Muzica bisericească psaltică și corală-armonică din perioada Patriarhului Justinian”, se arată pe arhiepiscopia ramnicului.ro.