La Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București a fost lansat miercuri seară, 13 noiembrie 2024, volumul „Forme de organizare și funcționare a monahismului ortodox: tradiție
Simpozion dedicat poetului Mihai Eminescu
La 162 de ani de la naşterea "poetului nepereche", Seminarul Teologic "Neagoe Vodă Basarab" din municipiul Curtea de Argeş a organizat un simpozion dedicat marelui poet al românilor. La evenimentul care a avut loc joi, 19 ianuarie, chiar în Paraclisul "Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica", a participat şi Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului.
La eveniment au participat elevii şi profesorii instituţiei de învăţământ argeşene, numeroşi consilieri eparhiali, profesori şi oameni de cultură din municipiul Curtea de Argeş, care au vorbit despre opera şi personalitatea lui Mihai Eminescu. Programul manifestărilor a cuprins mai multe etape, auditoriul fiind invitat să asculte discursurile specialiştilor despre Mihai Eminescu, dar şi să asculte şi să reflecteze asupra unora dintre creaţiile poetului, iar apoi să ia parte la un program muzical, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. În cadrul simpozionului, profesorul Constantin Voiculescu, profesor de limba şi literatura română, a vorbit despre geniul eminescian şi despre creaţia sa, apoi a avut loc un program muzical şi poetic realizat de elevii Seminarului Teologic "Neagoe Vodă Basarab", după care a urmat un program muzical oferit de Grupul vocal "Brevis cuartet" al Arhiepiscopiei Argeşului şi Muscelului. La final, Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Calinic a elogiat în cuvântul său viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu. Evenimente similare au avut loc în ultima vreme în mai multe oraşe din ţară. Dintre acestea amintim pe cel de la Galaţi, când, cu ocazia "Zilei Naţionale a Culturii Române", sărbătorită pe 15 ianuarie la Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi, a fost omagiată personalitatea poetului naţional Mihai Eminescu. Programul a constat în recitare de poezii, expoziţie de carte cu principalele opere ale lui Eminescu, fotografii de epocă, dezbateri libere pe tema vieţii şi operei marelui poet, coordonate de prof. George Lateş, din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos", şi pr. Stelian Spânu, profesor la Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" din Galaţi. La eveniment au fost prezenţi profesori, elevi şi alţi iubitori de creaţie eminesciană, martori ai comemorării naşterii celui mai mare poet al României. Programul a avut ca subiect aducerea de omagii poetului, reprezentându-l ca ax central al poeziei şi vieţii culturale româneşti.