Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Simpozion dedicat preotului și mărturisitorului Dimitrie Bejan
La Mănăstirea Basaraba din apropierea orașului Hârlău, județul Iași, a avut loc joi, 6 iunie, a 17-a ediție a simpozionului dedicat părintelui Dimitrie Bejan, preot militar și mărturisitor în temnițele comuniste. Tema evenimentului din acest an a fost „Părintele Dimitrie Bejan, rugător și vindecător al bolnavilor” și l-a avut ca invitat pe Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor.
Înainte de deschiderea lucrărilor, la cimitirul Parohiei „Sfântul Vasile” din Hârlău a fost săvârşită slujba Parastasului pentru sufletul preotului Dimitrie Bejan, mărturisitor în temnițele comuniste.
Luările de cuvânt din cadrul simpozionului au continuat în foișorul Mănăstirii Basaraba și a avut ca participanți pe câțiva dintre ucenicii părintelui, clerici, istorici, oameni de cultură și credincioși din Hârlău.
Cu această ocazie, PS Părinte Nichifor Botoșăneanul a evidențiat personalitatea părintelui Dimitrie Bejan: „De mai multe ori ne-am întâlnit și de fiecare dată am văzut chipul părintelui primind cu bunăvoință, cu profunzime și cu putere de a înțelege pe oricine, în orice prag ar fi fost, fie intelectual, fie duhovnicește. Era primit cu pace, cu răbdare, părintele negrăbindu-se să dea un cuvânt dacă nu i se cerea, deși a pătimit foarte mult și a avut experiența unor vremuri atât de grele”.
Părintele Gheorghe Păltinel, organizatorul evenimentului, ne-a relatat cum s-a desfășurat cea de-a 17-a ediție a simpozionului: „Am organizat această ediție a simpozionului dedicat părintelui Dimitrie Bejan, având ca temă «Părintele Dimitrie Bejan, rugător și vindecător al bolnavilor». La acest eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan. A fost oficiată slujba Parastasului la mormântul părintelui și de acolo ne-am deplasat la Mănăstirea Basaraba, unde s-au desfășurat lucrările simpozionului, începând cu un film documentar, în care Cornelia Anechitei a prezentat spicuiri din viața părintelui Dimitrie, de la naștere până la trecerea la cele veșnice. Lucrările simpozionului au fost deschise de PS Părinte Nichifor Botoșăneanul, urmând apoi vorbitori de seamă”.